Ηράκλειο: 29oC

Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2025: Πλημμύρισε η πόλη για την μεγάλη παρέλαση και το «κάψιμο του Τζάρου»

02.03.2025, 15:47

Οι «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι» είναι τοπικός θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Ένα από τα πιο ξακουστά καρναβάλια σε όλη τη χώρα είναι αυτό της Ξάνθης.

Η πόλη έχει πλημμυρίσει από κόσμο όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια. Ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί για την μεγάλη παρέλαση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και μεταδίδεται ζωντανά από την ΕΡΤ3.

καρναβαλι Βασιλιάς Καρνάβαλος pexels

Οκτώ άρματα, με πρώτο αυτό του Βασιλιά Καρνάβαλου, μαζί με την φετινή Βασίλισσα, Κόνι Μεταξά, θα παρελάσουν στους δρόμους της πόλης.

Την ώρα της παρέλασης, θα μοιράζονται στον κόσμο καριόκες, το γνωστό τοπικό γλυκό έδεσμα.

Υπολογίζεται πως πάνω από 250.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες θα παρακολουθήσουν και θα συμμετάσχουν στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Οι «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι» είναι ο τοπικός θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Με ιστορία σχεδόν 60 χρόνων, κατά την διάρκειά του θεσμού προσφέρονται αδιάκοπα σε επισκέπτες και κατοίκους της Ξάνθης, μοναδικές στιγμές διασκέδασης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Η ιστορία λέει πως στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ορισμένοι Ξανθιώτες με φαντασία, διάθεση και τόλμη προώθησαν την ιδέα των λαϊκών γιορτών κατά την περίοδο της Αποκριάς. Έτσι, το 1966 για πρώτη φορά οργανώθηκαν στη Ξάνθη οι Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές.

Καρναβάλι του Ρίο Ντε Τζανέϊρο - Η παγκόσμια γιορτή Φωτ. Unsplash

Ο θεσμός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, έχει διαγράψει μια πορεία σαράντα και πλέον ετών, που πέρασε ποικίλες φάσεις εξέλιξης και μετάλλαξης φθάνοντας έως τις μέρες μας. Οι πρώτες εκδηλώσεις της Αποκριάς στηρίζονται στις λαογραφικές ρίζες της γιορτής, ενώ οι τελευταίες μέρες είναι αφιερωμένες στο ξεφάντωμα, το κέφι και την χαρά.

Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.

Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Πηγή: ertnews.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα