Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής
Καρύδια και κάστανο, τα πιο χειμωνιάτικα μας υλικά, συνδυάζονται εδώ σε μια καρυδόπιτα-υπερπαραγωγή, αρωματική, με υφή πλούσια και μαζί αφράτη και τέλεια σιροπιαστή. Πουρέ κάστανου θα βρούμε έτοιμο, σε κονσέρβες, σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και ντελί.
Υλικά
Μερίδες: για 10-12
- 200 γρ. αυγά (είναι περίπου 3 μεγάλα αυγά ή 4 μικρά), χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
- 200 γρ. ζάχαρη
- 5 γρ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
- 50 ml κονιάκ
- 200 ml καλαμποκέλαιο
- 250 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 300 γρ. έτοιμος πουρές κάστανο, από βαζάκι
- 100 γρ. καρυδόψιχα, αλεσμένη στον πολυκόφτη για να γίνει σκόνη
- 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 50 ml λικέρ πορτοκάλι (αν δεν έχουμε, διπλασιάζουμε την ποσότητα του κονιάκ)
- 30 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
Για το σιρόπι
- 450 γρ. ζάχαρη
- 500 ml νερό
- φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλα
Διαδικασία
- Για την καρυδόπιτα με κρέμα κάστανο η διαδικασία ξεκινάει ως εξής: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη (δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε τα χτυπητήρια), μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη σόδα με το κονιάκ και το αδειάζουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και χτυπάμε καλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου, τη σκόνη καρυδόψιχας, τη φρυγανιά, το λικέρ (ή το κονιάκ), το γάλα, το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν όλα καλά.
- Ρίχνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα σε δύο-τρεις δόσεις, ανακατεύοντας καλά κάθε δόση με ελαστική σπάτουλα, με απαλές και μεγάλες κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο της.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου περίπου 26-28 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα, ισιώνοντας την επιφάνεια.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το σιρόπι και περιχύνουμε αργά την κρύα καρυδόπιτα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει καλά για 4-5 ώρες, την κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή σε καρεδάκια και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια.
Πηγή: gastronomos.gr

Δημοφιλή
Γνωστός τραγουδιστής υπέβαλε μήνυση εναντίον της πρώην συντρόφου του - Της πέρασαν χειροπέδες
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
Ηράκλειο: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον Βορίδη σε εστιατόριο - Δείτε βίντεο από την στιγμή
Συγκλονίζει ο Σταύρος Σβήγκος για τον γιο του: «Δεν μας έλεγαν οι γιατροί αν θα τα καταφέρει»
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Κρήτη: Τραγωδία με 29χρονο - Βρέθηκε κρεμασμένος σε δέντρο
Viral η Καραμήτρου στη προσπάθεια της να μην γελάσει με τα μαλλιά του μελισσοκόμου on air (βίντεο)
«Είδα τον ευχούλη»: Η αντίδραση αγρότη στο First Dates όταν είδε ότι το ραντεβού του είχε αξύριστες μασχάλες...
Μαρία Σολωμού: «Έχω αρκετό καιρό τώρα που παλεύω για την αγχώδη διαταραχή» (βίντεο)