Ηράκλειο: 29oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σωματικό σύμπτωμα που μαρτυρά την ψυχική διαταραχή

12.06.2024, 1:22

H κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος 

Πώς μπορεί να συνδέεται η θερμοκρασία του σώματος με την κατάθλιψη; Μαζί με το πλήθος σωματικών εκδηλώσεων που συνοδεύουν την κατάθλιψη, μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, αποκάλυψε ότι τα άτομα με κατάθλιψη έχουν και υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (UCSF), υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας των ατόμων με την εν λόγω ψυχική διαταραχή θα μπορούσε να έχει όφελος για την ψυχική υγεία.

Παρόλα αυτά, από την έρευνα δεν καθίσταται σαφές εάν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή εάν η υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί κατάθλιψη. Άγνωστο παραμένει, επίσης, το κατά πόσο η υψηλότερη θερμοκρασία του σώματος που παρατηρείται στα άτομα με κατάθλιψη αντανακλά μειωμένη ικανότητα ομοιόστασης, αυξημένη παραγωγή θερμότητας από μεταβολικές διεργασίες ή συνδυασμό και των δύο.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες από 106 χώρες. Για επτά μήνες στις αρχές του 2020 οι συμμετέχοντες φορούσαν μια συσκευή που μετρά τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα ανέφεραν καθημερινά τη θερμοκρασία του σώματός τους και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με κάθε αυξανόμενο επίπεδο σοβαρότητας των συμπτωμάτων κατάθλιψης, οι συμμετέχοντες παρουσίαζαν και υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος. Τα δεδομένα για τη θερμοκρασία του σώματος έδειξαν επίσης μια τάση προς υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης σε άτομα των οποίων η θερμοκρασία είχε μικρότερη διακύμανση κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου, αλλά το εύρημα αυτό δε θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντικό.

Γιατί θεωρούνται σημαντικά αυτά τα δεδομένα

Τα ευρήματα σχετικά με τη θερμοκρασία του σώματος ρίχνουν φως στο πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια νέα μέθοδος θεραπείας της κατάθλιψης, δήλωσε η δρ Ashley Mason, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του UCSF. Υπάρχουν μερικές μελέτες, που έχουν διαπιστώσει ότι η χρήση υδρομασάζ ή σάουνας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, πιθανώς ενεργοποιώντας το σώμα για να ρίξει τη θερμοκρασία του, μέσω της εφίδρωσης.

«Παραδόξως, η αύξηση της θερμοκρασίας των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, η οποία διαρκεί περισσότερο από την απλή άμεση μείωσης της θερμοκρασίας των ανθρώπων, όπως με ένα παγωμένο μπάνιο. Τι θα συμβεί, όμως, αν μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος των ανθρώπων με κατάθλιψη για να χρονομετρήσουμε σωστά τις θεραπείες που βασίζονται στη θερμότητα;» εξηγεί η Δρ Mason, η οποία είναι επίσης κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Υγείας Osher του UCSF.

Η ειδικός καταλήγει λέγοντας ότι «απ’ όσα γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της θερμοκρασίας του σώματος -η οποία αξιολογείται τόσο με μεθόδους αυτοαναφοράς όσο και με φορητούς αισθητήρες- και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ένα γεωγραφικά ευρύ δείγμα. Δεδομένων των αυξανόμενων ποσοστών κατάθλιψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες μιας νέας οδού για τη θεραπεία».

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης: