Ηράκλειο: 34oC

Καθαρά Δευτέρα 2025 – Τι θα φάμε;

15.01.2025, 9:47

Φέτος, η Καθαρά Δευτέρα πέφτει 3 Μαρτίου 2025

Μετά το τριήμερο που σχηματίστηκε στα Φώτα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Καθαρά Δευτέρα και το τριήμερο που προκύπτει.

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής, και η παράδοση επιτάσσει ένα τραπέζι γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα. Ακολουθούν συμβουλές για την επιλογή και την προετοιμασία των βασικών συστατικών του σαρακοστιανού τραπεζιού:

Ταραμάς

  • Προτιμήστε λευκό ταραμά, καθώς είναι ποιοτικά ανώτερος από τον ροζ και δεν περιέχει χρωστικές ουσίες.
  • Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη οσμή και ομοιόμορφο χρώμα από το λευκό έως το ανοιχτό καστανό.
  • Αποφύγετε τον ταραμοπολτό, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος με αμυλούχες ουσίες.

Θαλασσινά και Όστρακα

  • Τα φρέσκα θαλασσινά όπως χταπόδι, σουπιές, καλαμάρια και γαρίδες πρέπει να έχουν γυαλιστερό δέρμα και να μυρίζουν θάλασσα.
  • Οι αστακοί και τα οστρακοειδή όπως μύδια, στρείδια και κυδώνια πρέπει να είναι ζωντανά, με κλειστό ή ελάχιστα ανοιχτό κέλυφος.
  • Εάν επιλέξετε κατεψυγμένα προϊόντα, βεβαιωθείτε ότι φυλάσσονται σε -18°C, είναι συσκευασμένα και φέρουν υγειονομική σφραγίδα.

Χαλβάς

  • Ο χαλβάς από ταχίνι είναι ιδανικός για το σαρακοστιανό τραπέζι.
  • Αν προτιμήσετε χύμα χαλβά, βεβαιωθείτε ότι πωλείται καλυμμένος και διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
  • Ελέγξτε την ημερομηνία συσκευασίας και λήξης, ιδιαίτερα αν επιλέξετε συσκευασμένο χαλβά.

Λαγάνα

  • Αν δεν φτιάξετε τη δική σας λαγάνα, αγοράστε την από φούρνο.
  • Μια καλή λαγάνα πρέπει να είναι ξεροψημένη και να διατηρεί τραγανή υφή.
Advertisment