Αναλυτικά η συνταγή
Μια απλή, μα νόστιμη πίτα με έτοιμα φύλλα κουρού και γέμιση από ανάμεικτο κιμά είναι αυτή η γαλλοκαναδική κιμαδόπιτα, ιδανική τόσο για το καθημερινό, όσο και για το κυριακάτικο τραπέζι.
30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Τεμάχια: για στρογυλό ταψί διαμ. 25-26 εκ.
500 γρ. κιμάς χοιρινός από λαιμό
250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
100 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/3 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, θρυμματισμένο
2 φύλλα ζύμης κουρού
50 γρ. πρόβειο βούτυρο + λίγο ακόμα για το βουτύρωμα σκεύους και φύλλου
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε tourtière, την κιμαδόπιτα του Κεμπέκ, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το βούτυρο σε δυνατή φωτιά.
Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Ρίχνουμε το σκόρδο και τους κιμάδες και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Προσθέτουμε 250 ml νερό, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο.
Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το ψωμί, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
Απλώνουμε το ένα φύλλο ζύμης στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο κουρού. Πιέζουμε τις άκρες των φύλλων να κολλήσουν, για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
Ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο της ζύμης για να διαφεύγει ο ατμός.
Βουτυρώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η ζύμη.
Πηγή: gastronomos.gr
Σύνοψη άρθρου
- Η κιμαδόπιτα από το Κεμπέκ είναι μια γαλλοκαναδική πίτα με ανάμεικτο κιμά, ιδανική για κάθε γεύμα.
- Η συνταγή απαιτεί 30 λεπτά προετοιμασίας και 1 ώρα και 30 λεπτά μαγειρέματος.
- Η γέμιση περιλαμβάνει χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμύδι, σκόρδο, σέλινο, μαϊντανό και μπαχαρικά.
- Η πίτα ψήνεται στους 180°C για περίπου 45 λεπτά με φύλλα κουρού που περιέχουν τη γέμιση.

Δημοφιλή
Μια υπόκλιση αμοιβαίου σεβασμού στο Ηράκλειο - Το νόημα της τιμής σε μια κίνηση
Τουρκία: Ανατροπή με τον θάνατο της οικογένειας τουριστών στην Κωνσταντινούπολη
Καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι από αύριο 26/11 – Προ των πυλών η κακοκαιρία Adel και στην Κρήτη
Κλειστά τα σχολεία αύριο σε περιοχή της Ελλάδας λόγω κακοκαιρίας - Δείτε την ανακοίνωση
Ηράκλειο: Θρήνος για τον πρόωρο χαμό της αγαπητής Άννας μητέρας τριών παιδιών
Ηράκλειο: Επιπλέον 30.000 κυβικά νερού άρδευσης ανά ημέρα φέρνει η νέα μονάδα της ΔΕΥΑΗ (βίντεο και φωτογραφίες)
Σκηνές πανικού σε κηδεία: Η νεκρή άρχισε να χτυπά το φέρετρο!
Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες Κρητικούς για να....σώσουν τα οικόπεδα τους!
Συγκίνηση στην απονομή του Βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη» στο Ηράκλειο - Απονεμήθηκε στον ερευνητή Δημήτρη Ζαρίδη