Τι αναφέρουν μελέτες
Σύμφωνα με ένα νέο άρθρο της Washington Post, διάφορες εφαρμογές και τεχνολογίες, όπως τα chatbots και οι voice assistants, εντοπίζουν την τοποθεσία, τη δραστηριότητα και τη φωνή μας και κάποιες φορές τα καταγράφουν χωρίς τη συναίνεσή μας και τα χρησιμοποιούν όχι μόνο για διαφημιστικούς αλλά και για άλλους σκοπούς που ίσως δεν έχουμε φανταστεί.
Ωστόσο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν David Choffnes πιστεύει ότι υπάρχουν «λίγες πιθανότητες» οι διαφημίσεις που πετάγονται στα κινητά μας να συνδέονται με ό,τι «άκουσε» το μικρόφωνο της συσκευής. Είναι δύσκολο να έχουμε χειροπιαστά στοιχεία για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά ο ίδιος εξηγεί ότι οι εταιρείες συγκεντρώνουν τόσο πολλές πληροφορίες για τον καθένα μας, ούτως ή άλλως, που δεν χρειάζεται να «κρυφακούνε» και τις συζητήσεις μας.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν David Choffnes πιστεύει ότι υπάρχουν «λίγες πιθανότητες» οι διαφημίσεις που πετάγονται στα κινητά μας να συνδέονται με ό,τι «άκουσε» το μικρόφωνο της συσκευής. Εξηγεί ότι οι εταιρείες συγκεντρώνουν τόσο πολλές πληροφορίες για τον καθένα μας, ούτως ή άλλως, που δεν χρειάζεται να «κρυφακούνε» και τις συζητήσεις μας.
Φωτ.: unsplash.com
Ακόμα και όταν, για παράδειγμα, ορκιζόμαστε ότι δεν γκουγκλάραμε ποτέ το όνομα του εστιατορίου που θέλουμε να επισκεφτούμε, μπορεί να το έκανε ο σύντροφός μας από το κοινόχρηστο WiFi του σπιτιού. Ίσως, πάλι, οι εταιρείες να «έκριναν» ότι το συγκεκριμένο εστιατόριο ταιριάζει στις γαστρονομικές προτιμήσεις και την αισθητική μας, σύμφωνα με άλλες αναζητήσεις που έχουμε κάνει στο παρελθόν, π.χ., σε οδηγούς πόλης και πλατφόρμες παραγγελίας φαγητού.
Άλλωστε, όπως εξηγούν ειδικοί στην τεχνολογία στη Washington Post, ακόμα και αν οι εταιρείες έκριναν ότι αξίζει τον κόπο να καταγράφουν και να αναλύουν τις καθημερινές συζητήσεις μας, η μπαταρία του κινητού μας θα εξαντλείτο σε χρόνο-ρεκόρ από τη συνεχή λειτουργία του μικροφώνου του.
Από την άλλη, όπως έδειξε και η δικαστική υπόθεση κατά της Apple, ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται οι προσωπικές πληροφορίες μας και περνούν από επεξεργασία για διαφημιστικούς σκοπούς δεν είναι απόλυτα διαφανής. Άλλωστε και η Apple και άλλες εταιρείες έχουν παραδεχτεί ότι κάποια ηχητικά αρχεία περνούν από έλεγχο, από λογισμικά αλλά και από υπαλλήλους τους, για να τσεκάρουν την ακριβή λειτουργία κάποιων υπηρεσιών τους. Επιπλέον ο Choffnes, σε μια μελέτη του 2020, κατέληξε ότι οι voice assistants δεν ενεργοποιούνται πάντα ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Και η ιδέα ότι μας ηχογραφούν σε στιγμές που δεν έχουμε επιλέξει εμείς δεν είναι η πιο καθησυχαστική.
Πηγή: marieclaire.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα
Δημοφιλή
Χανιά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μεταναστών στην πλατεία Σούδας
Κρήτη: Δείτε το βίντεο με την viral μαντινάδα που γράφτηκε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - «Όλη την επιδότηση την έχω φαγωμένη»
Ηράκλειο: Σε αυξημένη επιφυλακή την Κυριακή 13 Ιουλίου το Λιμεναρχείο Ηρακλείου
Βόλος: Συνελήφθη ο κυβερνήτης του πολυτελούς γιοτ του Κριστιάνο Ρονάλντο
Έρχεται ο πιο παρατεταμένος καύσωνας - Προειδοποίηση για την Ελλάδα
Ποιο πρόσωπο «παίρνει» την θέση του Γιώργου Παπαδάκη στο «Καλημέρα Ελλάδα»
Αυτά τα 5 ζώδια θα έχουν μόνο χαρές για το υπόλοιπο του 2025 - «Μετά τη θύελλα, έρχονται καλύτερες μέρες με πολλές ευκαιρίες»
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχονται νέες διώξεις κατά βουλευτών και υπουργών για το σκάνδαλο των μαϊμού επιδοτήσεων
Τα 2 ζώδια που θα ζήσουν το πιο όμορφο καλοκαίρι