Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κλιματική κρίση: Γιατί κινδυνεύουν να εξαφανιστούν καφές, κρασί, σοκολάτα

16.02.2024, 1:05

Πρώην σεφ του Λευκού Οίκου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Μπορεί η κλιματική κρίση να εξαφανίσει τρόφιμα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα; Ο πρώην σεφ του Λευκού Οίκου, Σαμ Κας, πιστεύει ότι αυτό είναι σχεδόν βέβαιο, γι’ αυτό και παρουσίασε ένα μενού τεσσάρων πιάτων με καθημερινά υλικά που κινδυνεύουν να μειωθούν σημαντικά ή και να εξαφανιστούν.

Στον «Τελευταίο δείπνο», όπως ονόμασε το μενού του ο Σαμ Κας, δεν περιλαμβάνονται άγνωστα τρόφιμα που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, αλλά αναγνωρίσιμα πιάτα με υλικά όπως ο καφές, το κρασί και η σοκολάταπου κινδυνεύουν με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και κάνει τα καιρικά φαινόμενα πιο ασταθή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό ήδη συμβαίνει αυτήν τη στιγμή», είπε σύμφωνα με τον Guardian ο Σαμ Κας, πρώην σεφ του Λευκού Οίκου και σύμβουλος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Σαμ Κας παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα του «τελευταίου δείπνου» το 2015 στην COP21, το παγκόσμιο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή, με σκοπό να δείξει πώς τα τρόφιμα και η γεωργία επηρεάζονται από την κλιματική κρίση. Από τότε έχει διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς και σε πόλεις των ΗΠΑ.

Η πιο πρόσφατη παρουσίαση του «τελευταίου δείπνου» έγινε σε εστιατόριο της Μινεάπολις των ΗΠΑ, στα τέλη Ιανουαρίου, και περιλάβανε πιάτα με αρκετά και γνωστά υλικά, όπως στρείδια, σολομό, αρνί, πατάτες φούρνου, καφέ και κρασί. «Δεν είναι κάτι από τους πολικούς πάγους. Δεν κάνουμε εξωτικά, τρελά πράγματα εδώ. Αυτά είναι πράγματα που επηρεάζονται φυσιολογικά από αυτό που συμβαίνει», είπε ο σεφ του εστιατορίου, Μαρκέ Κόλινς.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σαμ Κας και ο παρουσιαστής Άντριου Ζίμμερν, εν μέσω ενός ασυνήθιστα ζεστού χειμώνα στην περιοχή, η οποία αυτόν τον καιρό θα έπρεπε να είναι καλυμμένη με χιόνι και να έχει τσουχτερό κρύο, όπως κάθε Ιανουάριο. Ο Κας αναφέρθηκε κυρίως σε τρία συγκεκριμένα τρόφιμα, που αποτελούν απόλαυση ίσως για τους περισσότερους και είναι ο καφές, το κρασί και η σοκολάτα.

«Είναι τρόφιμα που καταναλώνουμε κάθε μέρα και μας δίνουν μεγάλη χαρά, ενώ για κάποιους αποτελούν μια βαθιά έκφραση της ταυτότητάς τους», είπε χαρακτηριστικά. «Η δυνατότητά μας να μεταβιβάσουμε στην επόμενη γενιά την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε σήμερα, βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε για τις συγκεκριμένες τροφές, οι καλλιέργειες των οποίων θα μπορούσαν να υποστούν σημαντική μείωση ακόμη και με μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

Μάλιστα, τόσο ο Σαμ Κας όσο και ο Άντριου Ζίμμερν ανέφεραν παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο φαίνονται ήδη οι αλλαγές. Όπως είπαν, τα στρείδια στον κόλπο Apalachicola της Φλόριντα, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν παράδεισος για τα οστρακοειδή, πλέον είναι ελάχιστα, ενώ η φετινή χρονιά για τα ροδάκινα στη Τζόρτζια ήταν από τις χειρότερες που έχουν υπάρξει.

πηγή: newmoney.gr