Ηράκλειο: 33oC

Κοχύλια μεγάλα με μπρόκολο και σάλτσα πράσου

19.01.2025, 12:53

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Επιλέγουμε μεγάλα κοχύλια, ώστε να εγκλωβίσουν όσο γίνεται περισσότερο την υπέροχη σάλτσα πράσου με τη γλύκα και τη σπιρτάδα της. Το μπρόκολο, το αλλαντικό και το υπέροχο καπνιστό τυρί συμπληρώνουν το όλον.

Υλικά

Μερίδες: 4-5

  • 500 γρ. κοχύλια μεγάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μικρά μπουκετάκια μπρόκολου
  • 2 πράσα, καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. σύγλινο (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας), σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ακέρωτο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 30 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κοχύλια μεγάλα με μπρόκολο και σάλτσα πράσου, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Τα σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά.
  4. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα πράσα για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέτουμε το σύγλινο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  6. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το νερό που κρατήσαμε.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και μετριάζουμε τη φωτιά.
  8. Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι τα πράσα να μαλακώσουν και σχεδόν να λιώσουν.
  9. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα, το δεντρολίβανο και το μπρόκολο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να μαλακώσει ελαφρώς το μπρόκολο.
  10. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  11. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο ωμό και σερβίρουμε τα κοχύλια με μπρόκολο και σάλτσα πράσου.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment