Ηράκλειο: 29oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Για ποιους είναι ανοιχτό το gov.gr μετά τη λήξη της παράτασης

11.06.2024, 15:06

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 1 Ιουλίου 2024

Η πλατφόρμα για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024 της ΔΥΠΑ έχει κλείσει- μετά την ολιγοήμερη παράταση – και είναι ανοιχτή μόνο για τους παρόχους (ξενοδοχεία-καταλύματα) που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα για δωρεάν διακοπές με voucher.

Οι αιτήσεις για την περίοδο 2024 – 2025 ανήλθαν συνολικά σε 535.684.

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός θα ξεκινήσει στις 1 Ιουλίου 2024, παρέχοντας 300.000 vouchers, με προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2023) και σηματοδοτεί τετραπλάσια αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος εντός των τελευταίων πέντε ετών.

Η επιλογή των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η κατηγορία των ΑμεΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες, ο αριθμός των παιδιών, το εισόδημα, και η πρώτη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αυτή η διαδικασία γίνεται με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο.

Επιπλέον, οι ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κάθε χρόνο, έχουν δικαίωμα συνοδού, και δεν υποχρεούνται να επιβαρυνθούν με ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν επιβάλλεται κύρωση αν δεν χρησιμοποιήσουν τα vouchers τους.

Εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται από άλλο φορέα για κοινωνικό τουρισμό την ίδια περίοδο, καθώς και άτομα που πήραν επιταγή στο πρόγραμμα το 2023 – 2024 (εκτός ΑμεΑ), δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο τρέχον πρόγραμμα.

Οι πάροχοι του προγράμματος είναι τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκές εταιρίες, και οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας gov.gr ΕΔΩ συγκεκριμένα μέσω της διαδρομής: Αρχική -> Εργασία και ασφάλιση -> Αποζημιώσεις και Παροχές -> Πάροχοι Κοινωνικού Τουρισμού.

Τέλος, οι πάροχοι του προηγούμενου έτους θα ενσωματωθούν αυτόματα στο Μητρώο Παρόχων, εφόσον ενημερώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή τους.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 οι αιτήσεις έκλεισαν στις 11 Ιουνίου και οι προσωρινοί πίνακες με τους δικαιούχους δημοσιεύτηκαν από τη ΔΥΠΑ στις 23 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως από την επόμενη εβδομάδα θα έρθει το πρώτο κύμα των αποτελεσμάτων.

Έπειτα, μία μέρα μετά θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ενστάσεις και τα οριστικά αποτελέσματα θα βγουν μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, λίγο πριν ξεκινήσουν να ισχύουν οι επιταγές διακοπών.

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Πού βλέπετε τα οριστικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα τα βλέπετε στη σχετική ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ μόλις ανακοινωθούν. Θα μπορείτε να δείτε αν είστε δικαιούχος, ανάλογα με τους 4 τελευταίους αριθμούς του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ σας.

Πιο αναλυτικά, όταν δημοσιευτούν οι πίνακες ΕΔΩ και θα οδηγήστε στη σχετική σελίδα αυτόματα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πάτε στο τέλος της σελίδας και να ανοίξετε ένα από τα παρακάτω αρχεία:

  • Προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων
  • Προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων Δικαιούχων
  • Προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων Ωφελούμενων Μελών
  • Προσωρινός Πίνακας μη Επιλεγομένων Δικαιούχων λόγω Μοριοδότησης

Στο προσωρινό Μητρώο θα αναγράφονται:

  • Οι Κωδικοί Αριθμοί Αιτήσεων των δικαιούχων, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ).
  • Tα μόρια των δικαιούχων για καθένα από τα κριτήρια επιλογής, τυχόν προσαύξηση (για τις περιπτώσεις ΑμεΑ), η συνολική μοριοδότηση και η σειρά κατάταξής τους.
  • Tα αρχικά και τα δύο τελικά γράμματα του ονοματεπώνυμου των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ).
  • H ένδειξη για την έκδοση ή μη Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού για κάθε επιλεγόμενο δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο αυτού που πληροί τις προϋποθέσεις.
    Δικαιούχοι για τους οποίους δεν υπάρχει ένδειξη Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δεν έχουν επιλεγεί για την επιδότηση διαμονής τους σε τουριστικά καταλύματα.

Διαβάστε επίσης: