Ηράκλειο: 35oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κολπική μαρμαρυγή: Έξι ερωτήσεις για τη συχνότερη αρρυθμία στον δυτικό κόσμο

13.04.2024, 2:06

«Έχω κολπική μαρμαρυγή, πρέπει να φοβάμαι;», ένα από τα βασικά ερωτήματα

Ο κ. Σπύρος Δευτεραίος, Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, FESC και ο κ. Δημήτριος Βραχάτης, Καρδιολόγος, MSc, PhD, FESC, απαντούν σε έξι σημαντικά ερωτήματα για την κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη αρρυθμία στον δυτικό κόσμο.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Πρόκειται για την συχνότερη αρρυθμία στον δυτικό κόσμο. Όταν η καρδιά έχει κολπική μαρμαρυγή, τότε οι κόλποι (τα δύο από τα τέσσερα «διαμερίσματα» της καρδίας) συστέλλονται πλήρως ακανόνιστα (χαοτικά). Αυτό μπορεί να προκαλεί ένα φάσμα συμπτωμάτων: από έντονη δυσφορία, μέχρι απλό αίσθημα φτερουγίσματος στο στήθος ή ακόμα και τίποτα.

Γιατί είναι σημαντική να γνωρίζω αν πάσχω από κολπική μαρμαρυγή;

Επιγραμματικά τρεις είναι οι κύριοι λόγοι. Πρώτον, οι πιθανές επιπλοκές της, ανάμεσα στις οποίες είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια (εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες συστηματικές θρομβώσεις) και η καρδιακή ανεπάρκεια. Δεύτερον , τα συμπτώματα που προκαλεί και συχνά μειώνουν την ποιότητα ζωής. Τρίτον, η πιθανότητα να υποκρύπτει άλλες παθολογικές καταστάσεις που επίσης χρήζουν θεραπείας, όπως η αρτηριακή υπέρταση ή το σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Έχω κολπική μαρμαρυγή, πρέπει να φοβάμαι;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, προφανώς δεν πρόκειται για ένα ευχάριστο νέο. Ωστόσο, η διάγνωση της αρρυθμίας αυτής και η κατάλληλη αντιμετώπιση της (με φάρμακα ή/και επεμβάσεις) μειώνει σημαντικά τους κινδύνους από την ύπαρξη της και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Η σωστή ενημέρωση και γνώση των στρατηγικών αντιμετώπισης χρονίως ή και οξέως (π.χ. σε μία κρίση) διώχνουν το όποιο άγχος και οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα.

Τι θεραπευτικούς στόχους έχω;

Πρώτον, αποφυγή θρομβοεμβολικών επεισοδίων με τη χρήση κατάλληλων αντιπηκτικών φαρμάκων βάσει της «ζυγαριάς» κινδύνου για θρόμβωση και κινδύνου για αιμορραγία. Δεύτερον, η ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας (πόσο γρήγορα ή αργά χτυπάει η καρδιά) – το οποίο επιτυγχάνεται συνήθως με μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται β-αποκλειστές. Τρίτον, η «ρύθμιση» της ίδιας της κολπικής – οι λεγόμενες «στρατηγικές ρυθμού».

Τι επιλογές για την «στρατηγική ρυθμού» υπάρχουν;

Θεωρώντας δεδομένο ότι ακόμα δε μπορούμε να νικήσουμε οριστικά την κολπική μαρμαρυγή, αλλά μπορούμε να την τροποποιήσουμε σε σημαντικό βαθμό ώστε να αποφύγουμε τις επιπλοκές της έχουμε δύο μέσα: α) φάρμακα αλλά και β) επεμβατικές μεθόδους αντιμετώπισης. Οι τελευταίες, πλέον, γίνονται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο – δηλαδή χωρίς χειρουργικές τομές. Με τη χρήση ειδικών καθετήρων οι οποίοι προωθούνται μέσα στα καρδιακά διαμερίσματα, ο επεμβατικός ηλεκτροφυσιολόγος χορηγεί θεραπείες στα σημεία που ο αριστερός κόλπος ενώνεται με τους πνεύμονες (πνευμονικές φλέβες), διακόπτει την ηλεκτρική επικοινωνία και έτσι επιτυγχάνει σε μεγάλα ποσοστά την «απομάκρυνση» της κολπικής μαρμαρυγής και την διατήρηση του –φυσιολογικού- φλεβοκομβικού ρυθμού.

Έχουν οι επεμβάσεις αυτές κίνδυνο;

Πρόκειται για επεμβάσεις στην καρδιά και άρα δεν έχουν μηδενικό κίνδυνο. Ωστόσο, στα σύγχρονα κέντρα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι να ελαχιστοποιείται το ρίσκο και εφόσον υπάρχει αυτό που λέμε «ιατρική ένδειξη», τα οφέλη είναι σημαντικά περισσότερα.

Διαβάστε επίσης:

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια βιταμίνη μειώνει τον κίνδυνο πάνω από 30%

Κολπική μαρμαρυγή: Το αθώο ποτό που κάνει την καρδιά να «φτερουγίζει»

Πηγή: ygeiamou.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα