Ηράκλειο: 23oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κομβική η ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού

16.05.2024, 7:48

Του Δημήτρη Φραγκάκη – H επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει για τον τουρισμό σε διεθνές επίπεδο και ο εθνικός πήχης είναι πολύ ψηλά. Η χρονιά που μας πέρασε είναι το νέο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς πετύχαμε αξιοσημείωτη αύξηση εσόδων και αφίξεων σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν.

H Ελλάδα όμως, δεν πέτυχε απλά την ανάκαμψη μετά την κρίση της πανδημίας, αλλά ξεπέρασε και κάθε προσδοκία αυξάνοντας το μερίδιο της και ενισχύοντας το brand της στην διεθνή αγορά. Αντίστοιχες επιδόσεις αναμένονται και το 2024.

Η χώρα μας διαμορφώνει πλέον εξελίξεις στον τουρισμό. Η βιωσιμότητα είναι σαφώς η μεγαλύτερη πρόκληση της δεκαετίας που ήδη διανύουμε και εθνικός στόχος έως το 2030. Για αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Το yachting και ο θαλάσσιος τουρισμός συμβάλλουν καθοριστικά στη δυναμική ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος. Άλλωστε, διαθέτουμε εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία καθιστούν ολόκληρη τη χώρα έναν εν δυνάμει τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο.

Αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού είναι η ενίσχυση του τουρισμού πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου τουρισμού, ο οποίος αποτελεί κεντρικό της άξονα. Γνωρίζουμε από τα διεθνή trend ότι, ήδη πριν από την πανδημία υπήρχε μία τάση αύξησης της ζήτησης για πολυτελείς διακοπές και στην Ελλάδα. Ειδικά στην μετά covid εποχή παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονη για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Στην χώρα μας έχουν γίνει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις υψηλού επιπέδου από μεγάλους ομίλους. Νέες μαρίνες δημιουργούνται ή αναδιαμορφώνονται, νέα ξενοδοχεία ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν επισκέπτες, που αναζητούν την γαλήνη, την ιδιωτικότητα και την πολυτέλεια στα ελληνικά νησιά, στην ηπειρωτική χώρα και στις πόλεις.

Ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting είναι ένας δημοφιλής τρόπος ταξιδιών για αναψυχή και διασκέδαση για αρκετούς ταξιδιώτες. Οι ιστιοπλοϊκές εκδρομές είναι ιδανικές για εξερεύνηση ακτών και φυσικών τοπίων από τη θάλασσα, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία.

Ωστόσο, οι τουριστικές δραστηριότητες στον τομέα του yachting, εκτός από το κομμάτι της αναψυχή περιλαμβάνουν και αυτό των αγώνων. Οι αγώνες yachting αποτελούν μια συναρπαστική δραστηριότητα που ενώνει την αγάπη για τη θάλασσα, τον ανταγωνισμό και την τέχνη της ιστιοπλοΐας και συνεχίζει να ενθουσιάζει τόσο τους ιστιοπλόους όσο και τους θεατές με την ομορφιά και την ανατροφοδότηση της θάλασσας.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καλούμε τους ταξιδιώτες να ζήσουν μία αξέχαστη εμπειρία γεμάτη από διασκέδαση και περιπέτεια που μπορεί να προσφέρει ο θαλάσσιος τουρισμός σε συνδυασμό με την αίσθηση της ελευθερίας που σου δίνει η θάλασσα.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τουρισμό εμπειρίας και στην προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών, σε συνδυασμό με νέες υποδομές, που θα καθιστούν πιο ελκυστικούς τους προορισμούς και σε ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η Ελλάδα μπορεί να συνδυάσει την πολυτέλεια με την αυθεντικότητα, για αυτό θέλουμε να εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι μόνο στην ποσότητα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και υλοποιεί καμπάνιες προβολής του θαλάσσιου τουρισμού στο εξωτερικό, σε χώρες και αγορές που αποτελούν βασικούς μας στόχους. Η προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού είναι ένας από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής μας. Με την κατάλληλη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο, φέρνοντας οικονομικά οφέλη στην εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και την προώθηση των τοπικών και διεθνών ναυτικών κοινοτήτων.

*Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε επίσης:

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαλεβιζίου στηρίζουν τα Super Markets Χαλκιαδάκης

Εγκαινιάστηκε το νέο Happy Home Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο 

Λαμπερά εγκαίνια του πρώτου Happy Home Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο 

Ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο ποδοσφαίρου, για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού στη Νεάπολη