Ηράκλειο: 17oC

Κοτόπιτα με πράσο

08.06.2024, 2:06

Αυτές οι ατομικές κοτόπιτες είναι τέλειες αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο

Είτε τις κάνετε με σπιτικό φύλλο είτε με έτοιμο, η σπιτική κοτόπιτα με πράσο θα σας ξετρελάνει. Δοκιμάστε την!

Υλικά

Για τη κοτόπιτα με πράσο

  • 2 σπιτικά φύλλα (ή 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας ή κουρού)

Για το σπιτικό φύλλο

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 160 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια
  • Λίγο νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο ή ψημένο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
  • Ψιχουλιάζουμε λίγο το μείγμα, να αλευρωθεί καλά το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε κρύο νερό, ώστε να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
  • Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια βγάζουμε τη ζύμη, δίνοντας της σχήμα μακρόστενο.
  • Ρολάρουμε με πλάστη τη ζύμη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο.
  • Το διπλώνουμε στα τρία και έχουμε τώρα τρεις στρώσεις φύλλου, τη μία πάνω στην άλλη.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και παγώνουμε το φύλλο για 30′.
  • Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη διαδικασία, ανοίγοντας το φύλλο από άλλη γωνία (όπως τη σφολιάτα).
  • Για να το χρησιμοποιήσουμε αφού ετοιμαστεί, το ανοίγουμε σε φύλλο με χοντρό πλάστη, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.

Για τη γέμιση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε τα πράσα και το τριμμένο καρότο.
  • Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8’-10’, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και σιγομαγειρεύουμε για 4-5′ μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το τυρί.
  • Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το λιανίζουμε σε ίνες με τα χέρια.

Για το στήσιμο

  • Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 μεγάλα φύλλα.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση πράσου στα φύλλα και ακουμπάμε σε κάθε πίτα το κοτόπουλο.
  • Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο νερό και κλείνουμε την κάθε κοτόπιτα, διπλώνοντας την.
  • Πιέζουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες να κλείσουν.

Για το ψήσιμο

  • Αφού τις φτιάξουμε όλες, τις αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, τις αλείφουμε με το διάλυμα αυγού και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30′ μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Για το διάλυμα αυγού: Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το γάλα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 3 λεπτά
Καιρός

Άστατος και το Σάββατο (4/10) ο καιρός στην Κρήτη, με τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Ελλάδα

Τραγωδία στην άσφαλτο τα ξημερώματα: Νεκροί ένας άνδρας και μία γυναίκα σε δυστύχημα με μηχανή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Τεχνολογία

Πως η ΑΙ της Google θα βοηθά στα… games που παίζουμε στο κινητό (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Style

Πώς να φτιάξετε αυθεντικές βελγικές βάφλες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Αθλητικά

Euroleague: Προβλημάτισε ο Παναθηναϊκός και γνώρισε την ήττα 96-103 από την Μπαρτσελόνα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Υγεία

Έλλειψη σιδήρου: Ποιες τροφές δεν πρέπει να συνδυάζονται με το τσάι

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Style

Τι λένε τα ζώδια για το Σάββατο 4 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ηράκλειο

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο: Αυτοκίνητο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα σε γνωστή λεωφόρο(φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κόσμος

Η Χαμάς έδωσε την απάντησή της στην αμερικανική πρόταση για τη Γάζα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κόσμος

Η πολιτική Τραμπ κόβει τα δάνεια στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →