Ηράκλειο: 18oC

Κοτόπιτα με πράσο

08.06.2024, 2:06

Αυτές οι ατομικές κοτόπιτες είναι τέλειες αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο

Είτε τις κάνετε με σπιτικό φύλλο είτε με έτοιμο, η σπιτική κοτόπιτα με πράσο θα σας ξετρελάνει. Δοκιμάστε την!

Υλικά

Για τη κοτόπιτα με πράσο

  • 2 σπιτικά φύλλα (ή 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας ή κουρού)

Για το σπιτικό φύλλο

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 160 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια
  • Λίγο νερό

Για τη γέμιση

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο ή ψημένο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το διάλυμα αυγού

  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
  • Ψιχουλιάζουμε λίγο το μείγμα, να αλευρωθεί καλά το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε κρύο νερό, ώστε να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
  • Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια βγάζουμε τη ζύμη, δίνοντας της σχήμα μακρόστενο.
  • Ρολάρουμε με πλάστη τη ζύμη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο.
  • Το διπλώνουμε στα τρία και έχουμε τώρα τρεις στρώσεις φύλλου, τη μία πάνω στην άλλη.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και παγώνουμε το φύλλο για 30′.
  • Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη διαδικασία, ανοίγοντας το φύλλο από άλλη γωνία (όπως τη σφολιάτα).
  • Για να το χρησιμοποιήσουμε αφού ετοιμαστεί, το ανοίγουμε σε φύλλο με χοντρό πλάστη, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.

Για τη γέμιση

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε τα πράσα και το τριμμένο καρότο.
  • Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8’-10’, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και σιγομαγειρεύουμε για 4-5′ μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προσθέτουμε το τυρί.
  • Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το λιανίζουμε σε ίνες με τα χέρια.

Για το στήσιμο

  • Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 μεγάλα φύλλα.
  • Ισομοιράζουμε τη γέμιση πράσου στα φύλλα και ακουμπάμε σε κάθε πίτα το κοτόπουλο.
  • Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο νερό και κλείνουμε την κάθε κοτόπιτα, διπλώνοντας την.
  • Πιέζουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες να κλείσουν.

Για το ψήσιμο

  • Αφού τις φτιάξουμε όλες, τις αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, τις αλείφουμε με το διάλυμα αυγού και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30′ μέχρι να ροδίσουν καλά.
  • Για το διάλυμα αυγού: Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το γάλα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

πριν από 1 λεπτό
Style

Μπιφτέκια με κόκκινη σάλτσα και αυγά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας στη Γεωργιούπολη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Style

Γιώργος Λιανός: «Υπερβολικό αυτό που συμβαίνει με το Survivor, ακούστηκαν τρομερά πράγματα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 50 λεπτά
Πολιτική

«Φραπές» και «Χασάπης» ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στη συνεδρίαση της Eξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 51 λεπτά
Κρήτη

Αυτοί είναι οι λόγοι για να επισκεφτείς την Κρήτη τα Χριστούγεννα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 55 λεπτά
Ελλάδα

Απειλές Ζαχάροβα κατά Αθήνας: Η Ρωσία θα απαντήσει στην συμπαραγωγή drones με Ουκρανία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 59 λεπτά
Κρήτη

«Έριξε» ξανά ο Σαμόλης το TikTok (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Τζόκερ 20/11/25: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Style

Αυτό είναι το πιο κακό ζώδιο, σύμφωνα με αστρολόγο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

«Φράκαρε στον λαιμό η τελευταία μπουκιά» -Τι ισχυρίζεται ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε από μπέργκερ

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →