Αυτές οι ατομικές κοτόπιτες είναι τέλειες αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο
Είτε τις κάνετε με σπιτικό φύλλο είτε με έτοιμο, η σπιτική κοτόπιτα με πράσο θα σας ξετρελάνει. Δοκιμάστε την!
Υλικά
Για τη κοτόπιτα με πράσο
- 2 σπιτικά φύλλα (ή 2 έτοιμα φύλλα σφολιάτας ή κουρού)
Για το σπιτικό φύλλο
- 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 160 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια
- Λίγο νερό
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 καρότο τριμμένο
- 2 μεγάλα πράσα ψιλοκομμένα
- 150 ml κρέμα γάλακτος
- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο ή ψημένο
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλ. τριμμένο κίτρινο τυρί
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το διάλυμα αυγού
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. γάλα
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
- Ψιχουλιάζουμε λίγο το μείγμα, να αλευρωθεί καλά το βούτυρο.
- Ρίχνουμε κρύο νερό, ώστε να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.
- Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια βγάζουμε τη ζύμη, δίνοντας της σχήμα μακρόστενο.
- Ρολάρουμε με πλάστη τη ζύμη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο.
- Το διπλώνουμε στα τρία και έχουμε τώρα τρεις στρώσεις φύλλου, τη μία πάνω στην άλλη.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και παγώνουμε το φύλλο για 30′.
- Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη διαδικασία, ανοίγοντας το φύλλο από άλλη γωνία (όπως τη σφολιάτα).
- Για να το χρησιμοποιήσουμε αφού ετοιμαστεί, το ανοίγουμε σε φύλλο με χοντρό πλάστη, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
Για τη γέμιση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνουμε τα πράσα και το τριμμένο καρότο.
- Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8’-10’, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και σιγομαγειρεύουμε για 4-5′ μέχρι να πυκνώσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το τυρί.
- Ψιλοκόβουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο και το λιανίζουμε σε ίνες με τα χέρια.
Για το στήσιμο
- Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, κόβουμε το κάθε φύλλο σε 4 μεγάλα φύλλα.
- Ισομοιράζουμε τη γέμιση πράσου στα φύλλα και ακουμπάμε σε κάθε πίτα το κοτόπουλο.
- Αλείφουμε τις άκρες του φύλλου με λίγο νερό και κλείνουμε την κάθε κοτόπιτα, διπλώνοντας την.
- Πιέζουμε καλά και στρίβουμε τις άκρες να κλείσουν.
Για το ψήσιμο
- Αφού τις φτιάξουμε όλες, τις αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, τις αλείφουμε με το διάλυμα αυγού και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30′ μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Για το διάλυμα αυγού: Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το γάλα.
Πηγή: argiro.gr
Διαβάστε επίσης: