Ηράκλειο: 28oC

Συνταγή: Κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας με ρύζι

27.10.2024, 23:36

Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη!

Κοτόπουλο κατσαρόλας με ρύζι και θεϊκή λεμονάτη σάλτσα και κρεμώδη υφή. Σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια. Συνοδεύστε το με λίγη μουστάρδα και απογειώστε το πιάτο σας!

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γρ.
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο ολόκληρη
  • 1 μέτριο καρότο ολόκληρο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι (χυμό)

Για το ρύζι

  • 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. αρακά
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το κοτόπουλο λεμονάτο

  • Θα στεγνώσουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
  • Συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή σπιτικό ζωμό κότας, μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα.
  • Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι.
  • Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.

Για το ρύζι

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
  • Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.
  • Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό.
  • Προσθέτουμε τον αρακά.
  • Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.
  • Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.
  • Προς το τέλος, αλατίζουμε.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
  • Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.
  • Μπορείτε να σερβίρετε το λεμονάτο κοτόπουλο και με πουρέ.

Πηγή: argiro.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Μαρία Καρυστιανού: «Έχουμε δικαίωμα στην εκταφή, τα οστά του παιδιού μου είναι δικά μου, όχι κρατική περιουσία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Ελλάδα

Στο εκπαιδευτικό του ταξίδι σκοτώθηκε ο 20χρονος ναυτικός του Blue Star Chios – Πώς έγινε το τραγικό δυστύχημα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ηράκλειο

Νέο σοκαριστικό επεισόδιο bullying σε σχολείο του Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Εμπόριο

«Θα σέβεσαι!» – H νέα τηλεοπτική καμπάνια του Ομίλου AKTOR σπάει τα στερεότυπα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Style

Κάτια Δανδουλάκη: Εύχομαι ο Πέτρος Φιλιππίδης να επιστρέψει στο θέατρο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Αθλητικά

Στις Ακαδημίες του ΠΑΟΚ ο γιος του Ογκουνσότο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Εμπόριο

Το 3×3 Schools powered by ΔΕΗ επιστρέφει δυναμικά σε πέντε νέες πόλεις το 2025!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Ελλάδα

Νέες ταυτότητες: Οι τέσσερις περιοχές που δεν έχουν ραντεβού ούτε για… δείγμα έως τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Υγεία

Ρεκόρ κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →