Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη!
Κοτόπουλο κατσαρόλας με ρύζι και θεϊκή λεμονάτη σάλτσα και κρεμώδη υφή. Σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια. Συνοδεύστε το με λίγη μουστάρδα και απογειώστε το πιάτο σας!
Υλικά
- 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γρ.
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελ. σκόρδο ολόκληρη
- 1 μέτριο καρότο ολόκληρο
- 1/2 κρεμμύδι
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι (χυμό)
Για το ρύζι
- 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 φλ. αρακά
- 2 κ.σ. άνηθο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κοτόπουλο λεμονάτο
- Θα στεγνώσουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
- Συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή σπιτικό ζωμό κότας, μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα.
- Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.
Για το ρύζι
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό.
- Προσθέτουμε τον αρακά.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.
- Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.
- Προς το τέλος, αλατίζουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
- Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.
- Μπορείτε να σερβίρετε το λεμονάτο κοτόπουλο και με πουρέ.
Πηγή: argiro.gr

Δημοφιλή
Βαρύ το πένθος στο Ηράκλειο για την αγαπητή έμπορο
Κρήτη: Κλειστός αύριο Πέμπτη 13/11 ο ΒΟΑΚ λόγω εργασιών
Κρήτη: Έφυγε από την ζωή γνωστός Χανιώτης επιχειρηματίας
Νέα παραλίγον τραγωδία: "Γάζωσαν" το σπίτι γνωστού επιχειρηματία - Άφησαν μαύρο στεφάνι στην είσοδο
Η Κρητικοπούλα που «μάγεψε» με τον χορό της - Δείτε το βίντεο
Μακελειό στα Βορίζια: Η στιγμή που ο Φανούρης Καργάκης μεταφέρεται νεκρός σε λευκό αγροτικό - Το σοκαριστικό βίντεο
Βορίζια: Βίντεο και κινητό «έκαψαν» τον 23χρονο ανιψιό του Φανούρη Καργάκη
Βορίζια: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 56χρονης πριν ξεψυχήσει
Ηράκλειο: Η νέα τάση που ανθίζει για τους νέους - Από τον Covid-19... στο φτηνό «ξεσάλωμα»!