Ηράκλειο: 30oC

Κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, κεφαλοτύρι και χυμούς εσπεριδοειδών

09.11.2024, 16:53

Ιδανικό για το Κυριακάτικο τραπέζι 

Η σεφ Νένα Ίσμυρνόγλου, εμπλουτίζει το φαγάκι αυτό με αρωματικούς χυμούς και ξύσματα εσπεριδοειδών, αλλά και κεφαλοτύρι, που δίνει πολύ ταιριαστή, πικάντικη νοστιμάδα και ισορροπημένη, ευχάριστη λιπαρότητα στο όλον.

Μπορεί το απλό κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μας κυριακάτικα φαγητά, αλλά είναι και ένας καμβάς για τις δικές μας προσθήκες.

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 20′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50′

Υλικά
Μερίδες: 4-6
1 μεγάλο κοτόπουλο βάρους περίπου 1.800 γρ., κομμένο σε 8 κομμάτια
100 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κοπανισμένες
10 γρ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
λίγο πιπέρι καγιέν
χυμός από 3 πορτοκάλια + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από 2 λεμόνια + ξύσμα από 1 λεμόνι
40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1.200 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
200 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
ξύσμα από 1 λάιμ
φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και δυόσμου, ψιλοκομμένα

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες, κεφαλοτύρι και χυμούς εσπεριδοειδών, ξεκινάμε και σε μεγάλο, ευρύχωρο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, την πάπρικα, αλάτι και λίγο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και ανακατεύουμε, κάνοντάς τους μασάζ με τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή για όλο το βράδυ, για να μαριναριστεί το κοτόπουλο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αφήνουμε στην άκρη για 30-40 λεπτά, ώστε να έρθει το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τους χυμούς και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ταψί, περιχύνουμε με το μείγμα του πολυκόφτη και τις ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και έπειτα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μισογίνουν οι πατάτες.
Ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το ταψί και τακτοποιούμε εκεί τα κομμάτια του κοτόπουλου (χωρίς να τα σκουπίσουμε από τη μαρινάδα τους) και το κεφαλοτύρι.
Φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε με ξεσκέπαστο ταψί για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο και να ροδίσει κι αυτό και οι πατάτες, και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μοιράζουμε σε πιάτα.
Σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα το ξύσμα λάιμ και τα φύλλα ρίγανης και δυόσμου και συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι ξερό και παξιμαδάκια χαρουπιού.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Οροπέδιο: Βολές Στεφανάκη για…κίνδυνο απώλειας έργων 25 εκατ. ευρώ -Αποσύρθηκε άρον-άρον εξπρές…ανάθεση εργολαβίας!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 λεπτά
Οικονομία

Νέοι κανόνες της ΕΕ για τις αναλήψεις από ΑΤΜ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 λεπτά
Ελλάδα

Πυρκαγιές: Βελτιωμένη η κατάσταση σε Τροιζηνία, Πάργα και Μελιγαλά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Πολιτική

Νίκος Ανδρουλάκης: «Υπάρχει άλλη επιλογή – Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ουτοπία»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 λεπτά
Style

Αυτές είναι οι 3 πιο θανατηφόρες τροφές στον κόσμο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Ερωτοαπαντήσεις για το τι ισχύει στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 18 λεπτά
Κόσμος

Tesla: «Κατάρρευση» των πωλήσεων στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κρήτη

Θλίψη στo Λασίθι: Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Κτενάκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Αθλητικά

ΠΑΟΚ: Κανένα θέμα με Κωνσταντέλια

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Ασπρόπυργος: Χειροπέδες σε 12 άτομα για ρευματοκλοπή

Διαβάστε περισσότερα