Ηράκλειο: 29oC

Κότσι χοιρινό με μαύρη μπίρα και cranberry sauce

07.01.2024, 0:18

Θα το επιλέγετε και για το Κυριακάτικο τραπέζι

Αυτό το κότσι που μαρινάρεται για αρκετές ώρες σε μαύρη μπίρα και σερβίρεται με σάλτσα με cranberries γίνεται τόσο νόστιμο που δεν θα το φτιάχνετε μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Κρέας: Πλένουμε τα κότσια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2

Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το θρούμπι, τη ρίγανη και την πάπρικα και με το μείγμα αυτό τρίβουμε καλά τα κότσια ώστε τα μυρωδικά να εισχωρήσουν στις εγκοπές. Βάζουμε τα κότσια σε μια γάστρα προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, ρίχνουμε την μπίρα, κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Βήμα 3

Μετά από 6 ώρες περιχύνουμε τα κότσια με τα 100 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2,5 ώρες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε 3-4 φορές. Παράλληλα
φτιάχνουμε τη sauce.

Βήμα 4

Cranberry sauce: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το μηλόξιδο. Μόλις εξατμιστεί φλαμπάρουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τα cranberries, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και μία καλή πρέζα αλάτι. Μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύουμε για 12΄-15΄.

Βήμα 5

Μόλις τα κότσια είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιατέλα με την cranbe

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το κρέας

3 χοιρινά κότσια (1.200-1.400 γρ. το καθένα)

150 ml ε.π. ελαιόλαδο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας θυμάρι, τριμμένο

1 κουτ. σούπας θρούμπι, τριμμένο

1 κουτ. σούπας ρίγανη, τριμμένη

1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα

3 κρεμμύδια, σε φέτες

4 φύλλα δάφνης

2 κουτάκια μαύρη μπίρα

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για την cranberry sauce

  • 450 γρ. cranberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 50 ml κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού
  • 3 πορτοκάλια, τον χυμό + ξύσμα από το 1
  • 130 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι
πριν από 1 λεπτό
Υγεία

Τι να προσέχει κάποιος στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Κρήτη

Σε τραγική κατάσταση έχει φέρει τον αγροτικό κόσμο η κυβερνητική διαχείριση στα θέματα των πληρωμών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Οικονομία

Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2025: Πότε θα γίνει η πληρωμή – Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Style

Αυτά τα ζώδια θέλουν «ειδική μεταχείριση»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 10 λεπτά
Κόσμος

Αστυνομικός στην Αγγλία μπήκε σε σπίτι για έρευνα και έκλεψε εσώρουχα γυναίκας – Δείτε βίντεο από την κάμερα που τον «τσάκωσε»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 20 λεπτά
Κόσμος

Παγκόσμια ανησυχία: Εντοπίστηκε γιγάντια τρύπα στον Ήλιο – Τι σημαίνει για τη Γη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 23 λεπτά
Style

Μαρία Λεκάκη: Επέστρεψε στο Instagram μετά από 6 μήνες και έβαλε «φωτιά» με το ολόσωμο μαγιό της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 26 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένας στους τρεις ελέγχους εμφανίζει σοβαρές παρατυπίες

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 30 λεπτά
Υγεία

Αγαπημένο φαγητό… αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Υγεία

Ιος Chikungunya: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα