Ηράκλειο: 25oC

Κουνέλι στιφάδο με καστανό ρύζι και κάστανα

29.12.2024, 19:17

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Κρασάτο και πληθωρικό, το κουνέλι στιφάδο ζητά ένα δυνατό κόκκινο κρασί στο ποτήρι. Το καστανό ρύζι με τα κάστανα είναι ταιριαστό συνοδευτικό με ρωμαλέα νοστιμιά.

Υλικά

Μερίδες: 5

  • 1 κουνέλι βάρους περίπου 2 κιλών, χωρίς το κεφάλι, πλυμένο και στεγνό, κομμένο σε 5 κομμάτια-μερίδες

Για τη μαρινάδα

  • 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2-3 φύλλα δάφνης

Για το στιφάδο

  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα
  • 250 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 400 γρ. κάστανα προβρασμένα, καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 350 γρ. καστανό ρύζι
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε κουνέλι στιφάδο με καστανό ρύζι και κάστανα ξεκινάμε με το μαρινάρισμα και αποβραδίς βάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού σε μια λεκάνη.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπαχάρι και τις δάφνες.
  3. Μαρινάρουμε σε σχετικά δροσερό σημείο (όχι απαραίτητα στο ψυγείο), για 1 βράδυ

Στιφάδο

  1. Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε το κουνέλι και πετάμε τη μαρινάδα.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
  4. Βγάζουμε το κουνέλι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
  5. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  6. Ξαναβάζουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και το σκόρδο.
  8. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πιάνει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
  9. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κάστανα και νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και το αφήνουμε να πάρει βράση.
  10. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνέλι και τα κρεμμυδάκια να μελώσουν στη σάλτσα.
  11. Παράλληλα, βράζουμε το καστανό ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  12. Σερβίρουμε το κουνέλι με τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με το αφράτο καστανό ρύζι.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 3 λεπτά
Τεχνολογία

Πώς να καθαρίσετε τον κρυφό κάδο και να κερδίσετε χώρο στο Android

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στα θρανία – Συμβουλές για γονείς και μαθητές

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ηράκλειο

Αποκλεισμός ΑμεΑ από διορισμό στην Περιφέρεια Κρήτης – Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Ελλάδα

Νέο τροχαίο με τραυματισμό στο σημείο που σκοτώθηκε ο 27χρονος Δημήτρης (φωτογραφία)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Αθλητικά

Ελλάδα – Ισραήλ: Η μάχη της Εθνικής για την οκτάδα του Eurobasket 2025

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 41 λεπτά
Κρήτη

Χανιά: Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Καλυδωνίας – Ραβδούχα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Style

Το «ματωμένο φεγγάρι» φωτίζει απόψε τον ελληνικό ουρανό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 48 λεπτά
Ηράκλειο

Ξεκίνησε η σταδιακή υδροδότηση του Ηρακλείου από το φράγμα Αποσελέμη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 52 λεπτά
Υγεία

ΔΕΠΥ: 8 λόγοι που αυξάνονται οι διαγνώσεις

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Κρήτη: Σοκαριστικό βίντεο δείχνει ανήλικο να χτυπά ηλικιωμένο στη μέση του δρόμου

Διαβάστε περισσότερα