Ηράκλειο: 16oC

Κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά

22.12.2024, 0:01

Αναλυτικά η συνταγή

Στην Ινδία, υπάρχουν πολλές παραλλαγές για το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά, το οποίο ταιριάζει με ρύζι και πιτάκια roti και είναι καλό συνοδευτικό για κρέας.

15′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′

Υλικά
Μερίδες: 4
600 γρ. κουνουπίδι, σε µικρά µπουκετάκια
3 πράσινες πιπεριές, ξεσποριασµένες και ψιλοκοµµένες
1/2 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
2 κουτ. σούπας σπόροι κίτρινης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)
2 κουτ. σούπας σπόροι µαύρης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα – αντικαθιστούµε µε 1 κουτ. σούπας χυµό λάιµ, ανακατεµένο µε 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
2-3 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. γλυκού µαυροκούκι (σε µπαχαράδικα)
αλάτι

Διαδικασία
Για το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά, αλέθουµε τους σπόρους µουστάρδας µε µύλο µπαχαρικών ή σε πολυκόφτη, µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.
Αναµειγνύουµε τους αλεσµένους σπόρους µε τον κουρκουµά, τον πουρέ ταµάρινδου και 120 ml νερό, έτσι ώστε να σχηµατιστεί ένας λείος, αραιός πολτός.

Ζεσταίνουµε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά.
Μειώνουµε τη φωτιά σε χαµηλή, προσθέτουµε το σκόρδο και το κρεµµύδι και τα σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.
Μαγειρεύουµε το κουνουπίδι σε δόσεις, προσθέτοντας περισσότερο λάδι αν είναι απαραίτητο, και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουµε τις πιπεριές και σοτάρουµε για 1 λεπτό ή µέχρι να πάρουν ένα απαλό καφέ χρώµα οι άκρες από τις πιπεριές.
Ξαναβάζουµε όλο το κουνουπίδι στην κατσαρόλα, το πασπαλίζουµε µε το µείγµα της µουστάρδας και το µαυροκούκι και ανακατεύουµε καλά.
∆υναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση, παρόλο που δεν έχει πολλή σάλτσα.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε µέχρι να είναι σχεδόν τρυφερό το κουνουπίδι και να στεγνώσει το καρύκευµα. Ίσως χρειαστεί να ραντίσουµε το κουνουπίδι µε λίγο ακόµα νερό κατά το µαγείρεµα, για να µην κολλήσει στην κατσαρόλα. Αν εξακολουθεί να υπάρχει πλεονάζον υγρό όταν µαγειρευτεί το κουνουπίδι, το αφήνουµε να σιγοβράσει χωρίς το καπάκι µέχρι να στεγνώσει.
Αλατίζουµε και σερβίρουµε το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κόσμος

Συγκλονιστική στιγμή: Δημοσιογράφος του Sky News λύγισε on air για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ηράκλειο

Τρόμος για 41χρονη στο Ηράκλειο: Της πετούσε πέτρες στο μπαλκόνι και την απειλούσε ο πρώην της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 λεπτά
Ελλάδα

Βίντεο ντοκουμέντο από ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Ηγουμενίτσα: Σφοδρές αντιδράσεις στο σχέδιο της Grimaldi – «Μετατρέπει την πόλη σε βιομηχανική ζώνη»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Σάμος: Σε εξέλιξη οι έρευνες για αγνοούμενο μετανάστη – Διασώθηκαν 24 άτομα την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 13 λεπτά
Ελλάδα

Σοκαριστικό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: 24χρονη παρέσυρε στάση λεωφορείου με το ΙΧ της – Σώθηκε από θαύμα (Φώτο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 14 λεπτά
Viral

Ο γάμος της χρονιάς: «Τρελός» γαμπρός πήγε στο γάμο του με ενσιρομηχανή και δύο τρακτέρ – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Οικονομία

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέες παρατυπίες στις πιστοποιήσεις βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Κρήτη

Σοκ στα Χανιά: 15χρονη βρέθηκε αιμόφυρτη σε πάρκο – Φέρεται να είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Κόσμος

Ουκρανική επιδρομή με drones στην Κριμαία – Πυρκαγιά σε εγκατάσταση καυσίμων στη Φεοντοσίγια

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →