Ηράκλειο: 29oC

Κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά

22.12.2024, 0:01

Αναλυτικά η συνταγή

Στην Ινδία, υπάρχουν πολλές παραλλαγές για το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά, το οποίο ταιριάζει με ρύζι και πιτάκια roti και είναι καλό συνοδευτικό για κρέας.

15′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 45′

Υλικά
Μερίδες: 4
600 γρ. κουνουπίδι, σε µικρά µπουκετάκια
3 πράσινες πιπεριές, ξεσποριασµένες και ψιλοκοµµένες
1/2 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
2 κουτ. σούπας σπόροι κίτρινης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)
2 κουτ. σούπας σπόροι µαύρης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας πουρές ταµάρινδου (µόνο σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα – αντικαθιστούµε µε 1 κουτ. σούπας χυµό λάιµ, ανακατεµένο µε 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη)
2-3 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. γλυκού µαυροκούκι (σε µπαχαράδικα)
αλάτι

Διαδικασία
Για το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά, αλέθουµε τους σπόρους µουστάρδας µε µύλο µπαχαρικών ή σε πολυκόφτη, µέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη.
Αναµειγνύουµε τους αλεσµένους σπόρους µε τον κουρκουµά, τον πουρέ ταµάρινδου και 120 ml νερό, έτσι ώστε να σχηµατιστεί ένας λείος, αραιός πολτός.

Ζεσταίνουµε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά.
Μειώνουµε τη φωτιά σε χαµηλή, προσθέτουµε το σκόρδο και το κρεµµύδι και τα σοτάρουµε για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν.
Μαγειρεύουµε το κουνουπίδι σε δόσεις, προσθέτοντας περισσότερο λάδι αν είναι απαραίτητο, και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουµε τις πιπεριές και σοτάρουµε για 1 λεπτό ή µέχρι να πάρουν ένα απαλό καφέ χρώµα οι άκρες από τις πιπεριές.
Ξαναβάζουµε όλο το κουνουπίδι στην κατσαρόλα, το πασπαλίζουµε µε το µείγµα της µουστάρδας και το µαυροκούκι και ανακατεύουµε καλά.
∆υναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και αφήνουµε το φαγητό να πάρει βράση, παρόλο που δεν έχει πολλή σάλτσα.
Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε µέχρι να είναι σχεδόν τρυφερό το κουνουπίδι και να στεγνώσει το καρύκευµα. Ίσως χρειαστεί να ραντίσουµε το κουνουπίδι µε λίγο ακόµα νερό κατά το µαγείρεµα, για να µην κολλήσει στην κατσαρόλα. Αν εξακολουθεί να υπάρχει πλεονάζον υγρό όταν µαγειρευτεί το κουνουπίδι, το αφήνουµε να σιγοβράσει χωρίς το καπάκι µέχρι να στεγνώσει.
Αλατίζουµε και σερβίρουµε το κουνουπίδι με μουστάρδα και μπαχαρικά.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Καρέ καρέ η στιγμή που ζευγάρι κλέβει γυαλιά από κατάστημα οπτικών (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Νέο τροχαίο ατύχημα στον Μυλοπόταμο με εγκλωβισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Τέμπη: Παραδόθηκε το πόρισμα της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 21 λεπτά
Ελλάδα

Άσχημα είναι τα νέα τουλάχιστον για το 45% των Ελλήνων ιδιοκτητών ΙΧ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Ελλάδα

Συνελήφθη 24χρονος που παρακολουθούσε γνωστό επιχειρηματία με σκοπό να τον ληστέψει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Αυτός είναι ο λόγος που σφαγιάζουν μαζικά τα πρόβατα αντί να τα εμβολιάσουν

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 38 λεπτά
Ελλάδα

«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να πάρετε την επιδότηση

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Κόσμος

Ο «διάλογος» που είχε ο 16χρονος με το ChatGPT πριν αυτοκτονήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 44 λεπτά
Καιρός

Καιρός: Πού θα «χτυπήσουν» καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 49 λεπτά
Οικονομία

Ο Όμιλος ΔΕΗ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Έργο TWINVEST

Διαβάστε περισσότερα