Ηράκλειο: 28oC

Κρεατόπιτα με κάστανα και τραχανά

06.01.2025, 18:53

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Πλούσια σε υλικά, με τα μπαχαρικά και τα κάστανα να γλυκαίνουν τη γέμιση, αυτή η πίτα θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 x 24 εκ.

  • 7 χωριάτικα φύλλα για πίτες, έτοιμα του εμπορίου ή σπιτικά
  • 100 ml βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο

Για τη γέμιση

  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, κατά προτίμηση από σπάλα ή ελιά
  • 1 φέτα μπέικον, ψιλοκομμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • 150 ml ξηρό κόκκινο κρασί
  • 200 γρ. κάστανα, ψημένα ή βρασμένα και καθαρισμένα (καθαρό βάρος)
  • 2 κουτ. σούπας τραχανάς
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ανθός αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για την κρεατόπιτα με κάστανα και τραχανά, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε να κάψει το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τον κιμά.
  2. Αρχίζουμε να τον ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και παράλληλα να «σπάμε» τα μεγάλα κομμάτια μέχρι να γίνει σπυρωτός και να πάρει ωραίο καφετί χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το πράσο συνεχίζοντας το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά.
  4. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα κάστανα και τον τραχανά.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για 10 λεπτά.
  7. Τέλος, την τραβάμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή ένα πυρίμαχο σκεύος περίπου 36 x 24 εκ.
  8. Στρώνουμε μέσα τέσσερα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα, αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται προς τα έξω.
  9. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα, βουτυρωμένα κι αυτά ένα ένα.
  10. Χαράσσουμε την πίτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι η επιφάνεια να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και τα φύλλα να γίνουν τραγανά.

Μυστικά

  • Είναι εύκολη και μπορείτε να την ετοιμάσετε μέρες πριν και να την καταψύξετε. Θα την ψήσετε κατευθείαν από την κατάψυξη, αλλά για περισσότερο χρόνο.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Ελλάδα

Παραλίγο τραγωδία στην Πάτρα: Ανετράπη εκσκαφέας μέσα στο νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 λεπτά
Ελλάδα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέος προσωρινός πρόεδρος ο Γιάννης Καββαδάς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Αθλητικά

Ο Κυφίδης στην 4η θέση του παγκοσμίου ILCA U21

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 16 λεπτά
Style

«Is This Thing On?»: Η νέα ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ, πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 19 λεπτά
Ελλάδα

Μονή Σινά: «Κινδυνεύει η ζωή μου» λέει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός – Δείτε το βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Ποιες συμπεριφορές δείχνουν ένα βαθιά δυσλειτουργικό προϊστάμενο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 24 λεπτά
Ελλάδα

Ταξί παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά ηλικιωμένη στην Κινέτα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ηράκλειο

Τηλεφωνική απάτη στη Σταλίδα: Βρέθηκε ο «εισπράκτορας» που άρπαξε 5.400 από ηλικιωμένη – Αναζητείται ο «μαϊμού» ανιψιός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Ελλάδα

Κεραμέως: Τι λέει για την 13ωρη και τετραήμερη εργασία (βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 31 λεπτά
Style

Εύκολη συνταγή για σπιτικό πελτέ ντομάτας

Διαβάστε περισσότερα