Ηράκλειο: 18oC

Κριθαράκι με σουπιές, με το μελάνι τους – Δείτε πως να το φτιάξετε

03.03.2025, 18:06

Αναλυτικά η συνταγή

Το κριθαράκι με σουπιές, με το μελάνι τους τρώγεται εντός και εκτός νηστείας, είναι ένας πεντανόστιμος μεζές για ψαροφάγους.

20′ προετοιμασία
1 ώρα και 20′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6
1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
90 ml λευκό κρασί, ξηρό
400 γρ. (1 κονσέρβα) ολόκληρα ντοματάκια, ελαφρά χτυπημένα στον πολυκόφτη
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
2 φλούδες από πορτοκάλι, χωρίς τη λευκή εσωτερική μεμβράνη
2 κάψουλες καρδάμωμο, ολόκληρες
1 φύλλο δάφνης
3 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς (από τις σουπιές -ζητάμε από τον ψαρά να μας δώσει τα σακουλάκια- ή συσκευασμένο σε φακελάκια, σε μεγάλα παντοπωλεία και deli)
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
30 ml μπράντι
500 γρ. κριθαράκι μέτριο
100 ml ελαιόλαδο + για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
2-3 κλωνάρια φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Για το κριθαράκι με σουπιές, με το μελάνι τους ξεκινάμε και αλατίζουμε τις σουπιές.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος και μετριάζουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις σουπιές και το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, χωρίς να ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το τσίλι, τις φλούδες του πορτοκαλιού, 400 ml νερό, το καρδάμωμο και τη δάφνη και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά*.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μελάνι με το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπράντι.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τις φλούδες πορτοκαλιού, το καρδάμο και τη δάφνη και ρίχνουμε το μείγμα με το μελάνι, το κριθαράκι, περίπου 1 1⁄2 λίτρο καυτό νερό και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για ακόμα 10-14 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε καυτό νερό.
Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού, τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με ωμό ελαιόλαδο.

Μυστικά

Για μια εναλλακτική, φουρνιστή εκδοχή του πιάτου: Αν θέλουμε, αφού ρίξουμε την ντομάτα, το νερό, το τσίλι, τις φλούδες και τα μπαχαρικά και πάρει βράση το φαγητό μας, μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα και ψήνουμε με το καπάκι για 1 ώρα στους 160°C. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά, προσθέτουμε το μείγμα με το μελάνι, το κριθαράκι, περίπου 200 ml καυτό νερό και αλατοπίπερο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά με ξεσκέπαστη τη γάστρα ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι.

Πηγή: gastronomos.gr 

πριν από 3 ώρες
Υγεία

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή η οποία υποστηρίζει τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Ηράκλειο

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Αθλητικά

Champions League: Υποτάχθηκε στην ανωτερότητα του… Εμπαπέ ο Ολυμπιακός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 6 ώρες
Ελλάδα

Κόκκινος συναγερμός για λειψυδρία σε Πάτμο, Λέρο – Στα πρόθυρα υδροδοτικής κρίσης η Αττική

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Κέρκυρα: 50χρονη επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ηράκλειο

Δικηγόρος οικογένειας 19χρονου Ραφαήλ: Τι ανέφερε για τους γονείς

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 7 ώρες
Ελλάδα

Συναγερμός στην Ορεστιάδα: Eξαφανίστηκε 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Αθλητικά

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός 91-80: «Λύγισαν» στο Βελιγράδι οι «ερυθρόλευκοι»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Κρήτη

Άγιος Νικόλαος: Tελεσίδικη η απόφαση του ΣτΕ για τη χερσαία ζώνη στο Καθολικό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 8 ώρες
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Τα 8.000 ευρώ και το μίσος… για την πεθερά που οδήγησαν στο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →