Ηράκλειο: 26oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κρήτη: Αποστρέφονται την εστίαση τα… «γκαρσόνια της Ευρώπης» – Πάνω από 5.000 οι κενές θέσεις εργασίας

06.06.2024, 16:00

Πως επιχειρούν να καλύψουν τις ελλείψεις τα καταστήματα εστίασης

Με συγγενείς και φίλους, στην πλειοψηφία τους ετεροεπαγγελματίες, προσπαθούν εναγωνίως, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση στην Κρήτη, να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που παρατηρούνται και φέτος στον κλάδο.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στην εστίαση όσο και στα ξενοδοχεία του νησιού, δυναμιτίζουν την ανοδική πορεία του τουρισμού στην Κρήτη, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς πρόκειται να σημειώσει ρεκόρ αφίξεων ξένων επισκεπτών και το 2024.

Οι κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο δημιουργούν, αφενός συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας και εξουθένωσης του υπάρχοντος προσωπικού, που καλείται να εργαστεί περισσότερες ώρες, καλύπτοντας παράλληλα ανάγκες και άλλων ειδικοτήτων και αφετέρου υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις εργαζομένων στην εστίαση επηρεάζουν αρνητικά και τον τζίρο των καταστημάτων, καθώς οι επιχειρηματίες αναγκάζονται είτε να μειώσουν τους προσφερόμενους κωδικούς στους καταλόγους τους, είτε να μειώσουν τον όγκο των τραπεζοκαθίσματων προκειμένου να καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Και φυσικά μειωμένος τζίρος στα καταστήματα εστίασης, συνεπάγεται και μείωση των εσόδων του κράτους.

Πάνω από 5.000 οι κενές θέσεις εργασίας στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού Μιχάλη Ριζικιανάκη, οι κενές θέσεις εργασίας, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εν μέσω της τουριστικής σεζόν στον κλάδο της εστίασης, ανέρχονται περίπου στις 1.500 στο νομό Ηρακλείου, ενώ σε επίπεδο Κρήτης ξεπερνούν τις 5.000.

Οι ελλείψεις αφορούν στην συντριπτική πλειοψηφία τους σε εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού, οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν κατά κύριο λόγο, εργαζόμενους στην κουζίνα, στο μπαρ και στο σέρβις των καταστημάτων.

Γιατί αποστρέφονται την εστίαση οι εργαζόμενοι;

Ο κ. Ριζικιανάκης μιλώντας στο Cretaone.gr, υπογράμμισε ότι τα διαχρονικά προβλήματα στον κλάδο από την μνημονιακή περίοδο αλλά και από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αναγκάσει χιλιάδες εργαζομένους να εγκαταλείψουν την εστίαση και τον τουρισμό, καθώς οι αμοιβές είναι χαμηλές σε αντιστοιχία με τη δυσκολία της εργασίας και κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στις συνθήκες εργασίας.

Ο πρόεδρος του σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις απλήρωτες υπερωρίες, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, στην απουσία ελέγχων από τους μηχανισμούς του κράτους, καθώς επίσης και στο «κουτσουρεμένο» τρίμηνο επίδομα ανεργίας που αναγκάζει τους εργαζόμενους να επιβιώνουν για τουλάχιστον τρεις μήνες τον χρόνο με μηδενικό εισόδημα.

Ζητήματα, που όπως είπε χαρακτηριστικά «αν δεν επιλυθούν από την Πολιτεία, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι θα εγκαταλείπουν την εστίαση και τον τουρισμό»


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα