Ηράκλειο: 28oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κρήτη: Έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

26.02.2024, 14:47

Οι μαζικές αφίξεις προκαλούν συναγερμό των αρχών

Έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του cretaone.gr, μεθαύριο Τετάρτη (28/2) για την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η «έκρηξη» στις ροές παράτυπων μεταναστών από τη Λιβύη προς την Κρήτη, αλλά και η αδυναμία διαχείρισης του όγκου των αλλοδαπών που καταφτάνουν μαζικά το τελευταίο διάστημα στο νησί, έχουν προκαλέσει συναγερμό στις αρχές. Η σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μετά από σχετικό αίτημα του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει, πέρα από την διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης είναι το ενδεχόμενο οι ροές αυτές να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα λιβυκά παράλια και αναζητούν τρόπους εισόδου στην Ευρώπη, από τη στιγμή που οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια από την πλευρά του Αιγαίου έχει δυσκολέψει πάρα πολύ.

Διαβάστε επίσης: Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στα Χανιά προσέφερε Α’ βοήθειες στους μετανάστες που εντοπίστηκαν

Τα τελευταία 24ωρα, είναι δύσκολη η διαχείριση των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν με τις τελευταίες «καραβιές» στην Κρήτη, όπως φάνηκε και στην περίπτωση των 114 αλλοδαπών που εντοπίστηκαν ανοικτά της Αγίας Γαλήνης, όπου η αδυναμία παραμονής τους στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις του Καλαθά, οδήγησε τις αρχές στην εξεύρεση «λύσης» στο λιμάνι της Σούδας, όπου και μεταφέρθηκαν. Είναι όμως παραδεκτό, πως το νησί δεν μπορεί να φιλοξενήσει ούτε προσωρινά μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές, ενώ στα κτίρια όπου οδηγούνται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και επαναπροώθησης σε δομές της ηπειρωτικής χώρας, δεν πληρούν ούτε στοιχειωδώς τους ελάχιστους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Το Λιμενικό Σώμα σε τοπικό επίπεδο ζητά ενίσχυση με πλωτά μέσα και προσωπικό, ενώ μεγάλη είναι και η εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για τους τρόπους μεταφοράς τους από τα λιμάνια όπου αποβιβάζονται μετά τις επιχειρήσεις διάσωσης, γεγονός που οδηγεί σε πρόχειρες λύσεις που εγκυμονούν κινδύνους για όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα