Ηράκλειο: 25oC

Κρήτη-Κι άλλο αεροδρόμιο οδεύει προς ιδιώτες μέσω διαγωνισμού παραχώρησης

01.07.2025, 18:44

Το Υπερταμείο ετοιμάζει διαγωνισμό για τον αερολιμένα Σητείας και άλλα 21 περιφερειακά αεροδρόμια 

Ένα ακόμα αεροδρόμιο στην Κρήτη φαίνεται ότι οδεύει πλέον προς ιδιώτες μέσω διαγωνισμού παραχώρησης, με τις εξελίξεις να τρέχουν ήδη με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2025!

Ο λόγος για το αεροδρόμιο Βιτσέντζος Κορνάρος στη Σητεία. Μετά το αεροδρόμιο« Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, που έχει περάσει εδώ και μερικά χρόνια στην «ιδιοκτησία» της γερμανικής Fraport  και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδας που κατασκευάζεται και θα λειτουργεί από τον παραχωρησιούχο όμιλο ΤΕΡΝΑ-GMR, στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Σητείας.

αεροδρόμιο Σητείας φωτό: Βικιπαίδεια

Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση δεν θα αφορά βεβαίως ξεχωριστά, μεμονωμένα στο  αεροδρόμιο «Βιτσέντζος Κορνάρος» της Σητείας αλλά σε ένα «πακέτο» αεροδρομίων. Ο αερολιμένας της Σητείας συγκαταλέγεται στη λίστα των 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας για τα οποία δρομολογείται η από κοινού παραχώρηση-αξιοποίησή τους, με βάση τα πλάνα του Υπερταμείου (ή όπως είναι ο επίσημος τίτλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας).

Τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν ως ένα ενιαίο πακέτο είναι αυτά της Αλεξανδρούπολης, του Αράξου, της Αστυπάλαιας, της Ικαρίας, των Ιωαννίνων, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Κάσου, του Καστελόριζου, της Καστοριάς, της Κοζάνης, των Κυθήρων, της Λέρου, της Νέας Αγχιάλου, της Λήμνου, της Νάξου, της Μήλου, της Πάρου, της Σητείας, της Σκύρου, της Χίου και της Σύρου. Εκτός του πακέτου βρίσκεται φυσικά το αεροδρόμιο Ηρακλείου καθώς το σημερινό θα κλείσει και το διάδοχο του αεροδρόμιο στο Καστέλι τελεί ήδη υπό σχήμα παραχώρησης και βεβαίως και  αεροδρόμιο της Καλαμάτας  όπου έχει προχωρήσει μεμονωμένη διαγωνιστική διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι επανειλημμένως κατά το παρελθόν, στο διάβα τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων , το αεροδρόμιο Σητείας  έχει βρεθεί  στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ό,τι αφορά σχέδια και σενάρια ιδιωτικοποίησης. Αυτή τη φορά ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα σε πιο οργανωμένο επίπεδο. Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα το Υπερταμείο  προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση-εξέλιξη. Προκήρυξε και δημοσίευσε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσκληση για την επιλογή νομικού συμβούλου με έδρα τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ετοιμαστεί και να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός παραχώρησης για 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που παραμένουν σε κρατικά μέχρι τώρα χέρια, μεταξύ των οποίων και ο αερολιμένας Σητείας.

Γιατί αναζητείται όμως νομικός σύμβουλος με έδρα τις Βρυξέλλες;

Προφανώς το Υπερταμείο αναζητά νομικό σύμβουλο με εξειδίκευση και τεχνογνωσία στα ζητήματα του ευρωπαϊκού δικαίου και στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων και των παραχωρήσεων, σε μια στόχευση να είναι διασφαλισμένη η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και από πλευράς των λεπτών, ενίοτε, ζητημάτων ανταγωνισμού.

Η κίνηση αυτή, με τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Ε.Ε της πρόσκλησης για την επιλογή νομικού συμβούλου μαρτυρά την πρόθεση του Υπερταμείου να τρέξουν σχετικά γρήγορα οι διαδικασίες. Με χρονική στόχευση ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Σητείας και άλλων 21 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας  να ετοιμαστεί για να βγει στον «αέρα», είτε στην εκπνοή του 2025(κάτι μάλλον πολύ δύσκολο ως απίθανο) είτε μέσα στο 2026.

Ο νομικός σύμβουλος που θα επιλεγεί θα έχει διπλό αντικείμενο. Από την μια, θα κληθεί να «ξεψαχνίσει»  νομικά το καθεστώς των 22 περιφερειακών αεροδρομίων, τυχόν θεσμικές εκκρεμότητες, λύσεις ανοιχτών ζητημάτων κτλ. Από την άλλη θα στηρίξει νομικά την πολύπλοκη διαγωνιστική διαδικασία σε όλο το φάσμα της, από την προετοιμασία και σύνταξη των όρων μέχρι τις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» και την ολοκλήρωση της παραχώρησης.

αεροδρόμιο Σητείας φωτό: google maps

Η αλλαγή πλεύσης του Υπερταμείου και η λογική του ενιαίου πακέτου ιδιωτικοποίησης 

Με την αναζήτηση νομικού συμβούλου να σηματοδοτεί μια έντονη κινητικότητα για την τύχη του αεροδρομίου Σητείας και άλλων 21 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας , θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει προκύψει μια  αλλαγή πλεύσης από πλευράς Υπερταμείου. Παλαιότερα υπήρχε η σκέψη τα 22 κρατικά αεροδρόμια που βρίσκονται μέχρι τώρα υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να μην οδηγηθούν «πακέτο» προς αξιοποίηση, αλλά να «σπάσουν» σε ομάδες βάσει στοχευμένων κριτηρίων.

Το σενάριο αυτό ωστόσο απορρίφθηκε οριστικά και αντιθέτως προωθείται πλέον η λογική μιας παραχώρησης-«πακέτο». Το σκεπτικό του Υπερταμείου είναι να δοθούν τα 22 αεροδρόμια σε ένα cluster, καθώς κάποια εξ αυτών θεωρούνται «φιλέτα» λόγω της αυξημένης επιβατικής κίνησης ενώ άλλα θεωρούνται χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου  πιθανώς θα έμεναν στα …αζήτητα, κατά τη λογική, πάντοτε,  του Υπερταμείου.

 

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα