Ηράκλειο: 25oC

Κρήτη: Έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Σούδας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

29.07.2024, 9:00

Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει άμεσα στον αέρα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκαν σημαντικά έργα στο περιφερειακό λιμάνι της Σούδας. 

Πρόκειται για παρεμβάσεις αναβάθμισης του λιμανιού που βελτιώνουν τις συνθήκες λειτουργίας του και της προσβασιμότητας του.

Το έργο εντάσσεται με αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση. Περιλαμβάνονται στον πυλώνα «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας» του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης για τα δύο έργα είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Συγκεκριμένα, εντάσσεται στο ΤΑΑ το έργο «Επιβατικός σταθμός λιμένα Σούδας- Ενδιάμεση φάση», συνολικού προϋπολογισμού 12.417.523 ευρώ, με αντικείμενο την ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στο πλαίσιο ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος, σε καθολική ανάπτυξη με εσωτερική οργάνωση και εξυπηρετήσεις που παραπέμπουν σε αντίστοιχες αεροδρομίων (Τerminal).

Κύριος του Έργου είναι το Λιμενικό Ταμείο Χανίων ενώ φορέας υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει άμεσα στον αέρα και η χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται στα τέλη του 2025.

Τα έργα στο λιμάνι της Σούδας

Στο λιμάνι της Σούδας αντικείμενο του έργου είναι η ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών. Το κτίριο εντάσσεται στη θέση του Σταθμού Επιβατών, ως πρώτη φάση του έργου, στη βόρεια πλευρά του προκαθορισμένου περιγράμματος όπως αυτό εμφανίζεται στο επικαιροποιημένο master plan λιμένος Σούδας, αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο για την μελλοντική του ολοκλήρωση. Το κτίριο οργανώνεται σε τρείς περιοχές συνθέτοντας ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, σε καθολική ανάπτυξη με εσωτερική οργάνωση και εξυπηρετήσεις που παραπέμπουν σε αντίστοιχες διατάξεις αεροδρομίων (TERMINAL):

α. τη βάση (χώροι υποδοχής, χώροι επικύρωσης – check in, γραφειακοί χώροι, τουριστικά γραφεία, τελωνείο, τουριστική αστυνομία, χώροι υγιεινής, βοηθητικοί χώροι καθώς και χώροι προσβάσεων και κινήσεων), αποτελεί ένα ευκρινές πεδίο διαχωρισμού των ισόγειων λειτουργιών ενός τερματικού σταθμού. Οργανώνεται σε έναν εσωτερικό δρόμο κινήσεων και γύρω από το υπερκείμενο εσωτερικό αίθριο, έχοντας άμεση αντιληπτική του χώρου.

β. το κέλυφος (χώροι αναμονής σε στάθμη ορόφου, με δυνατότητα διμερούς διαχωρισμού επιβατών εσωτερικού – κρουαζιέρας, καθώς και δυνατότητα ένταξης χώρων ελέγχου μετάλλων και αντίστοιχων χώρων υγιεινής) αποτελεί μια κοίλη ανάπτυξη μιας ενιαίας γραμμικής κτιριακής δομής, ως ένας ενιαίος εσωτερικός χώρος, στραμμένος στο λιμάνι. Περιλαμβάνει εσωτερικό μεσοπάτωμα, με χρήση αναψυκτήριου και με άμεση πρόσβαση από τη στάθμη ισογείου, χωρίς να παρενοχλείται η λειτουργία της αναμονής.

γ. το belvedere, ως ένα υπαίθριο δώμα εκτόνωσης του ορόφου, μόνον για τους επιβάτες αναχώρησης, ανοιχτό στη θέα και στο κόλπο, ελεγχόμενης ροής και πρόσβασης, ως δυνατότητα αξιοποίησης του οπτικού πεδίου του λιμανιού.

Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, Α΄ όροφο και μεσοπάτωμα. Προβλέπεται η πλήρης κατασκευή του συνόλου των απαιτούμενων εργασιών (στατικών, αρχιτεκτονικών και ηλεκτρομηχανολογικών) και η παράδοση του έτοιμου για λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα