Για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα μίλησε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης
Το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού στην Κρήτη επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς η πρόταση για δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας στο νησί έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις. Η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης, Περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις αποφάσεις να κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στο cretaone.gr, επεσήμανε την ανάγκη για υπευθυνότητα και νηφαλιότητα στη λήψη αποφάσεων, δίνοντας έμφαση στον ουσιαστικό διάλογο και την ανάγκη οι όποιες επιλογές να είναι ρεαλιστικές, χωροταξικά συμβατές και κοινωνικά αποδεκτές.
Αναθεώρηση σχεδιασμού από το Υπουργείο
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως υπήρξε αναθεώρηση της αρχικής απόφασης για άμεση δημιουργία μίας κλειστής δομής στην Κρήτη με μοναδικό κριτήριο την ύπαρξη εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου.
«Η αρχική πρόταση ήταν να γίνει μια κλειστή δομή άμεσα, σε οποιοδήποτε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο. Θεωρώ ότι αυτό είναι λάθος τόσο χωροταξικά όσο και κοινωνικά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η βιασύνη της πρώτης εξαγγελίας δεν ανταποκρινόταν στις πραγματικές ανάγκες του νησιού».
Προσωρινοί χώροι φιλοξενίας σε τρεις νομούς
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, το Υπουργείο αποδέχθηκε την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕΔ, ώστε να δημιουργηθούν προσωρινοί χώροι φιλοξενίας και ταυτοποίησης μεταναστών στους τρεις νομούς της Κρήτης, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο που έχουν ήδη επιβαρυνθεί με αυτό το πρόβλημα.
«Αυτοί οι χώροι είναι απαραίτητοι για να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες, καθώς πλέον οι άνθρωποι που φτάνουν θεωρούνται κρατούμενοι και πρέπει να μεταφερθούν σε κλειστές δομές», εξήγησε.
Στα Χανιά ήδη λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος στην Αγυιά. Στο Ηράκλειο αναζητείται χώρος, ενώ στο Ρέθυμνο, όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις αλλά αναμένεται συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου για τις τελικές αποφάσεις. Ο κ. Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι προσωρινοί χώροι να μην είναι απαραίτητα δημόσιοι.
«Δεν είναι ανάγκη να είναι δημοτικοί ή δημόσιοι χώροι. Μπορεί να είναι και ιδιωτικοί, με το Υπουργείο να αναλαμβάνει είτε τη μίσθωση είτε την επίταξή τους, που μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος», σημείωσε.
Επιβάρυνση στην τοπική αυτοδιοίκηση
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης επισήμανε πως μέχρι σήμερα το κόστος για τη σίτιση και τη φροντίδα των μεταναστών έχει καλυφθεί κυρίως από την αυτοδιοίκηση. Επίσης τόνισε τον γεωπολιτικό χαρακτήρα του ζητήματος και τη δυσκολία διαχείρισής του από τις τοπικές αρχές, ειδικά όταν οι ροές είναι ανεξέλεγκτες.
«Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι το κράτος οφείλει να αποδώσει αυτά τα χρήματα στους δήμους», ανέφερε. «Εμείς ως αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Δεν μπορούμε να βάλουμε μια θάλασσα σε μια πισίνα».
Διαβουλεύσεις υπό το βάρος των αντιδράσεων
Οι αλλαγές στη στάση του Υπουργείου, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις έντονες τοπικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε περιοχές όπως στο Καστέλι στο Ηράκλειο και στους Αρμένους Ρεθύμνου, όπου οι τοπικές κοινωνίες εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στη δημιουργία κλειστής δομής χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής.
«Ανακοινώθηκε πως θα γίνει κλειστή δομή, αλλά λίγες μέρες μετά μάθαμε πως τελικά δεν ήταν ώριμο να προχωρήσει το σχέδιο. Προφανώς έπαιξαν ρόλο και οι τοπικές αντιδράσεις», σημείωσε. Ολοκληρώνοντας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης επέμεινε στην ανάγκη για υπεύθυνο και ρεαλιστικό σχεδιασμό.
«Η Κρήτη έχει ιδιαίτερο ρόλο στην εθνική οικονομία και τον τουρισμό. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια δομή χωρίς αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές. Χαίρομαι που πλέον γίνεται διάλογος με την αυτοδιοίκηση όμως, αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, ό,τι κάνουμε εδώ θα είναι ανεπαρκές», κατέληξε.
Σύνοψη άρθρου
- Η πρόταση για κλειστή δομή μεταναστών στην Κρήτη προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
- Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου υπογράμμισε την ανάγκη για ρεαλιστικές και κοινωνικά αποδεκτές λύσεις μέσω διαλόγου.
- Το Υπουργείο αποδέχθηκε τη δημιουργία προσωρινών χώρων φιλοξενίας και ταυτοποίησης μεταναστών σε τρεις νομούς της Κρήτης.
- Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει επωμιστεί οικονομικό βάρος για τη φροντίδα των μεταναστών, με αναγνώριση της ανάγκης για κρατική υποστήριξη.
Δημοφιλή
Σάλος στη Ζάκυνθο: Έκαναν διαγωνισμό στοματικού σεξ σε νυχτερινό μαγαζί – Δείτε το προκλητικό βίντεο
Βγήκαν τα όπλα σε beach bar - Τρεις τραυματίες μετά από καβγά με πυροβολισμούς
EKTAKTO: Το πρώτο περιστατικό θερμοπληξίας - Στη ΜΕΘ 51χρονος
Κρήτη: Έφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Επιτροπάκη
Κρήτη: Το θερμόμετρο «τρελάθηκε» - 44 °C η θερμοκρασία σήμερα στην Μεσαρά
Βάσεις 2025: «Ετοιμάζουν βαλίτσες για το Πανεπιστήμιο» - Πώς 5 νέοι πέτυχαν το όνειρο τους στην Κρήτη (βίντεο)
Νέα ανείπωτη τραγωδία: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από οικοδομικά υλικά
Συντάξεις Αυγούστου: Τι ώρα θα δείτε τα χρήματα στους λογαριασμούς σας
Κρήτη: Απεβίωσε ο Μιχαήλ Στρατάκης που καταγόταν από το Θραψανό