Ηράκλειο: 32oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κρήτη: Μετά τις ευρωεκλογές το ραντεβού στο ΥΠΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

16.05.2024, 8:06

Το νέο ραντεβού των φορέων της Κρήτης με το ΥΠΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα μετακινείται για μετά τις 15 Ιουνίο

Μετά τις ευρωεκλογές θα ξαναπιάσει η κυβέρνηση τις συζητήσεις με τους Κρητικούς για τα πρώτα offshore πάρκα, τη κουβέντα με τις τοπικές κοινωνίες για τα ανταποδοτικά οφέλη και γενικά το νήμα στο κεφάλαιο «θαλάσσια αιολικά» στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα που μετά τις εξαγγελίες στα τέλη της περυσινής χρονιάς είχε δώσει την εντύπωση ότι αποκτά μια δυναμική και ανεβάζει στροφές, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, χάνει σταδιακά την αρχική του φόρα. Τα πράγματα τρέχουν με όλο και πιο αργό ρυθμό, οι εκκρεμότητες αυξάνονται αντί να μειώνονται και το πολιτικό κόστος υπερισχύει.

Σύμφωνα με το energypress.gr, στη συνάντηση που είχε προχθές στο Ηράκλειο, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και την ομάδα του, ήταν τόσα πολλά τα θέματα που έπρεπε να καλυφθούν προεκλογικά, ώστε ουσιαστική συζήτηση για θαλάσσια αιολικά δεν έγινε.

Τα δύο μέρη, υπουργείο και Περιφέρεια συμφώνησαν απλώς να τα πουν από κοντά, μετά τις ευρωεκλογές, σε συνάντηση στην Αθήνα γύρω στις 15 Ιουνίου.

Στη πράξη επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που εδώ και καιρό υπάρχει στην αγορά, ότι μπροστά στο φόβο γενίκευσης των αντιδράσεων και πολιτικού κόστους, το θέμα offshore αιολικά μετατίθεται για μετά τις κάλπες.

Εξέλιξη που προσθέτει έναν ακόμη μήνα στους πέντε και πλέον που έχουν παρέλθει από το Νοέμβριο του 2023, τότε που το ΥΠΕΝ έστελνε το μήνυμα ότι ο ανταγωνισμός για τα θαλάσσια αιολικά οξύνεται διεθνώς και ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από τις άλλες χώρες για να μη χαθεί το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Είμαστε στα μισά του Μαίου και ακόμη δεν ξέρουμε ούτε ποιες περιοχές θα φιλοξενήσουν τα πρώτα πάρκα στη Κρήτη (απ’ όπου και θα ξεκινήσει το εγχείρημα στην Ελλάδα), ούτε πότε θα εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία αφορά όλες τις προτεινόμενες περιοχές υποδοχής offshore.

Ούτε πότε θα ξεκινήσουν οι μελέτες των επιμέρους ΣΜΠΕ, δηλαδή αυτές που θα εστιάζουν ξεχωριστά σε κάθε προτιμητέα Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), ούτε πότε θα αρχίσουν οι ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες.

Υποτίθεται ότι ότι για να πετύχουμε τον φιλόδοξο εθνικό στόχο για 1,9 GW θαλάσσια αιολικά το 2030, θα πρέπει ο πρώτος διαγωνισμός στις ελληνικές θάλασσες να προκηρυχθεί το αργότερο μέσα στο 2026. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι διαγωνισμοί ανάθεσης των ανεμολογικών και βυθομετρικών μελετών στις περιοχές του πρώτου «κύματος» να προκηρυχθούν φέτος από το SPV της ΕΔΕΥΕΠ, ώστε αρχές του 2025 ο ανάδοχος να τις βάλει μπροστά, προκειμένου να τις έχει παραδώσει μέσα στο 2026. Αλλά το SPV δεν έχει ακόμη συσταθεί.

Και ακριβώς επειδή φτάνουμε στο καλοκαίρι του 2024 και ακόμη συζητάμε με τις τοπικές κοινωνίες για τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν θαλάσσια αιολικά, είναι προφανές ότι δεν θα πετύχουμε και το έτερο ορόσημο, που είχε τεθεί πέρυσι. Δηλαδή μετά την υποβολή της κάθε ξεχωριστής ΣΜΠΕ για κάθε μια από τις πρώτες έξι περιοχές που θα φιλοξενήσουν θαλάσσια αιολικά, να εκδοθούν, εντός πάντα του 2024, και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Το πρόγραμμα είναι προφανές ότι έχει ξεφύγει από τα χρονοδιάγραμματα, τα οποία ούτως ή άλλως ήταν λίαν φιλόδοξα, αφού απαιτούσαν συντονισμό, διαδικασίες που θα έτρεχαν παράλληλα και μια στελεχωμένη ΕΔΕΥΕΠ, η οποία όμως ακόμη και σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει δικηγόρους με έμμισθη εντολή παρά την ύπαρξη πληθώρας νομικών θεμάτων με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη. Έτσι, αναγκάζεται να καλύπτει τις ανάγκες της απευθυνόμενη σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Αν βγαίνει κάτι από τη προχθεσινή συνάντηση της υφυπουργού ΠΕΝ με την Περιφέρεια Κρήτης είναι ένα γενικώς συγκαταβατικό κλίμα από πλευράς των τοπικών φορέων για τα πρώτα θαλάσσια αιολικά που θα φιλοξενηθούν στο νησί. Αυτά φαίνεται ότι θα είναι στη Σητεία και στον Κόλπο του Αφορισμένου (μετά την αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού, τη μείωση του πολυγώνου και την απομάκρυνση του από την Ελούντα).

Το νήμα ωστόσο για τα ζητήματα αυτά θα το ξαναπιάσει το ΥΠΕΝ μετά τις ευρωεκλογές, που σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρξει οριστική συμφωνία με τους Κρητικούς, δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις πριν το Σεπτέμβριο, αφού μεσολαβούν οι δύο νεκροί μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Το στοίχημα επομένως για τη κυβέρνηση, όσο περνούν οι μήνες χωρίς ουσιαστική πρόοδο, είναι να κρατήσει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα, τόσο των μεγάλων ξένων ενεργειακών ομίλων που έχουν δηλώσει παρόντες, όσο και της εγχώριας βιομηχανίας, η οποία τόσο ζεστά αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή την ιδέα, που είχε προβληθεί στα τέλη του 2023, για ανάπτυξη μιας εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μαλεβιζίου στηρίζουν τα Super Markets Χαλκιαδάκης

Εγκαινιάστηκε το νέο Happy Home Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο 

Λαμπερά εγκαίνια του πρώτου Happy Home Χαλκιαδάκης στο Ηράκλειο 

Ένα ολοκαίνουργιο γήπεδο ποδοσφαίρου, για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού στη Νεάπολη


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα