Ηράκλειο: 26oC

Κρήτη: Πως θωρακίζεται ενεργειακά μέχρι να μπει στην …«πρίζα» το μεγάλο καλώδιο

14.04.2025, 11:52

Το σχέδιο κάλυψης των αυξημένων  ηλεκτρικών αναγκών μέχρι να λειτουργήσει πλήρως  η ηλεκτρική διασύνδεση 

Με την λειτουργία της ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ΗΡΩΝ 1 θωρακίζεται ενεργειακά η Κρήτη ενόψει των αυξημένων, προσεχώς, αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα, μέχρι να μπει στην…«πρίζα» το περίφημο μεγάλο καλώδιο, δηλαδή η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Η ηλεκτρική διασύνδεση, με βάση την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό,  και το κατά πόσον θα τεθεί απευθείας σε πλήρη λειτουργία. Άλλωστε μιλάμε για ένα πολύπλοκο τεχνικά έργο που χρειάζεται να περάσει από τη «βάσανο» πολλών δοκιμών και  κρας τεστ.

Δεδομένου ότι η ηλεκτρική ζήτηση από εδώ και πέρα θα αρχίσει να αυξάνεται άρδην, για να κορυφωθεί μέσα στο καλοκαίρι, με περίοδο αιχμής ως είθισται το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η  Κρήτη, ως η τουριστική κορωνίδα της Ελλάδας δεν μπορεί να μείνει μετέωρη ενεργειακά.

Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν ενεργοποιείται το σχέδιο θωράκισης , με σημείο αναφοράς την ιδιωτική μονάδα «ΗΡΩΝ 1», του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει μεταφερθεί από πέρσι εδώ στο νησί μας. Η συγκεκριμένη ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής   αποτελείται από τρεις αεροστροβιλικές μονάδες, συνολικής ισχύος 147 Μεγαβάτ. Έχει εκμισθωθεί  για 2 χρόνια  (2024-2025) , με συνολικό κόστος της χρονομίσθωσης  στα 60 εκ. ευρώ  για τη 2ετία και  με προοπτική στην συνέχεια εξαγοράς της μονάδας από την ΔΕΗ έναντι πρόσθετης δαπάνης 850.000 ευρώ.

Το σημαντικό σε σχέση με πέρσι, είναι πως η μονάδα βρίσκεται ήδη εδώ στην Κρήτη. Πέρσι, θυμίζουμε, η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε «κλειδώσει» την άνοιξη , ενώ στη συνέχεια έπρεπε να γίνουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και κατόπιν να γίνουν οι πρακτικές διαδικασίες. Έπρεπε δηλαδή η μονάδα, για την ακρίβεια οι 3 μονάδες που την αποτελούν, να αποσυναρμολογηθούν, να μεταφερθούν εδώ επί Κρητικού εδάφους, να επανασυναρμολογηθούν, να γίνουν συνδέσεις, να γίνουν δοκιμές κτλ.

Όλα αυτά δεν χρειάζονται φέτος , οπότε τα πράγματα για την ενεργοποίηση της ΗΡΩΝ 1 είναι πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι 3 μονάδες θα ξεκινήσουν να τίθενται σε λειτουργία τμηματικά μετά τις γιορτές του Πάσχα, και μέχρι τα τέλη Μαϊου θα έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο τοπικό ηλεκτρικό σύστημα του νησιού, ενισχύοντας με 147 μεγαβάτ.

τερνα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Φωτό: TERNA SA

Αυτή θα είναι η βάση της ενισχυτικής εφεδρείας για τους προσεχείς δύσκολους, απαιτητικούς από πλευράς ηλεκτρικής ζήτησης μήνες ενώ εφόσον διαπιστωθεί κάποιο ακόμα μικρό κενό , αυτό θα καλυφθεί, ως είθισται, με τα λεγόμενα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Τις μικρές δηλαδή φορητές ντιζελογεννήτριες.

Όλα αυτά γίνονται ως μια ενδιάμεση ενεργειακή «ασπίδα» για την Κρήτη, μέχρι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το μεγάλο καλώδιο , το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της ηλεκτρικής επάρκειας του νησιού αφού έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 1000 μεγαβάτ, πάνω δηλαδή από τις ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμα και στην περίοδο αιχμής της ζήτησης.

Η  ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής  βρίσκεται σε φάση δοκιμών από τα τέλη του 2024. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής και την επιτυχή δοκιμή ηλέκτρισης του συνόλου του καλωδιακού συστήματος 500 kV μεταξύ των δυο άκρων της διασύνδεσης, ξεκίνησαν  οι προκαταρκτικές δοκιμές εξοπλισμού, καθώς και οι δοκιμές λειτουργίας των υποσυστημάτων των Σταθμών Μετατροπής. Επιπλέον, ολοκληρώνονται οι δοκιμές του εξοπλισμού των Σταθμών Ηλεκτροδίων στη Σταχτορρόη Αττικής και την Κορακιά Ηρακλείου, με την διασύνδεση να τίθεται πλήρως σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που ξεπερνάει το 1,1 δις Ευρώ, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αιχμής συνεχούς ρεύματος διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος (2x500MW) καθώς και Voltage Source Converter (VSC) στους Σταθμούς Μετατροπής. Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του το κατατάσσουν μέσα στα κορυφαία έργα διασυνδέσεων στον κόσμο, καθώς βρίσκεται μέσα στις 3 βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως και στη κορυφή όσον αφορά της μεταφορική ικανότητα ισχύος σε νησιωτικό σύστημα (1000MW) μαζί με την διασύνδεση της Σαρδηνίας.

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα