Ηράκλειο: 27oC

Κρήτη: Τα πλαστικά, η διάβρωση των ακτών, οι στοχευμένες τοπικές προγνώσεις και το ενδεχόμενο… τσουνάμι

21.02.2025, 13:00

Δείτε το νέο επεισόδιο της εκπομπής Επικαιρότητα

Για την ρύπανση από πλαστικά που έρχονται κατά βάση από τα παράλια της Τουρκίας, τη διάβρωση των ακτών , και τις στοχευμένες τοπικές προγνώσεις που προσφέρει χάρη σε καινοτόμες τεχνολογίες το Ι.Τ.Ε και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας μίλησε στο CretaoneTV ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νίκος Καμπάνης.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή Επικαιρότητα και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Σαββίδη, ο κ. Καμπάνης αναφέρθηκε και στο επίκαιρο ζήτημα με την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες με επίκεντρο την Σαντορίνη . Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι σε σχέση με την Κρήτη, ο ίδιος υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέγεθος ή την συμπεριφορά ενός τσουνάμι που θεωρητικά θα μπορούσε να προκληθεί από έναν ισχυρό σεισμό ενώ στάθηκε στην κοντινή απόσταση μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Η κοντινή απόσταση, όπως τόνισε, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που αποτελεί ανασταλτικό, δυστυχώς, παράγοντα για την έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων της Κρήτης , με τον ίδιο να σημειώνει πως το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει κάποιος σε περίπτωση ισχυρής δόνησης είναι το απλό , πρακτικό και αυτονόητο: Να  κατευθυνθεί σε ένα πιο ψηλό μέρος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναδεικνύεται έντονα μέσα από τα φυσικά φαινόμενα, τους σεισμούς κτλ, το κρίσιμο στοιχείο είναι  η έγκαιρη και στοχευμένη πληροφόρηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνολικά το Ι.Τ.Ε και ειδικότερα το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό, αναβαθμισμένο ρόλο, μέσα από την εφαρμογή όλο και πιο εξειδικευμένων τεχνολογικών συστημάτων και υπολογιστικών μοντέλων.

Χάρη σε αυτά, το Εργαστήριο έχει καταφέρει να προσφέρει στοχευμένες προγνώσεις για τον καιρό, τον κυματισμό και τα συναφή, σε μια πολύ μικρή κλίμακα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την  ξακουστή ανά την υφήλιο και λατρεμένη από τους σέρφερς περιοχή του Κουρεμένου στη Σητεία , αλλά και το λιμάνι του Ηρακλείου.

Ο κ. Καμπάνης προανήγγειλε ακόμα πιο θεαματικά αποτελέσματα μέσα από νέες δράσεις του Ι.Τ.Ε με την περιφέρεια Κρήτης στο μέτωπο της πολυπόθητης λεγόμενης 2ης ψηφιακής σύγκλισης, ενώ προ των πυλών είναι και τα αποκαλυπτήρια νέας μελέτης γύρω από την θαλάσσια  ρύπανση από πλαστικά στο νησί μας.

Η μελέτη, όπως τόνισε, εστιάζει στις «ευαίσθητες» περιοχές, όπως π.χ η Παχειά Άμμος και το Ίστρον στο Λασίθι, 2 περιοχές με μεγάλο πρόβλημα καθώς γίνονται αποδέκτες μεταφοράς μεγάλου όγκου πλαστικών κυρίως από τα Τουρκικά παράλια.

Ο Νίκος Καμπάνης σκιαγράφησε επίσης και το κρίσιμο για την Κρήτη πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, ένα φαινόμενο που καταγράφεται έντονα όχι μόνο στην βόρεια ακτογραμμή αλλά και στα νότια. Μάλιστα, ο ίδιος παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Γρα Λυγιάς στην Ιεράπετρα, όπου η διάβρωση έχει ήδη προκαλέσει ζημιές και σε ιδιωτικές περιουσίες!

 

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα