Ηράκλειο: 35oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κύκλωμα εκβιαστών: Απολογούνται 8 από τους 14 κατηγορουμένους

10.07.2024, 14:59

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι του κυκλώματος

Οι πρώτοι οκτώ κατηγορούμενοι δημοτικοί αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση που εκβίαζε καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας απολογούνται από το πρωί στις ανακριτικές αρχές.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 14 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι έξι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν αύριο.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων κατηγορούνται για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση άνω 120.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε πως οι υπάλληλοι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023 εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης στο κέντρο της Αθήνας, για να τους δίνουν χρήματα και να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία.

Οι διάλογοι του κυκλώματος

Στο μεταξύ, στη μεγάλη δικογραφία των Εσωτερικών Υποθέσεων που αποκάλυψε το μεγάλο κύκλωμα διαφθοράς περιλαμβάνονται διάλογοι των κατηγορουμένων που έχει καταγράψει η ελληνική αστυνομία.

Τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα από καταστηματάρχες για να μην κάνουν ελέγχους και συνολικά 14 υπάλληλοι έχουν εμπλοκή στην υπόθεση.

Κεντρικό ρόλο έπαιζε μια γυναίκα δημόσια υπάλληλος, όπου μάλιστα σε διάλογο που έχει καταγραφεί φέρεται να παίρνει τηλέφωνο καταστηματάρχη για να του ζητήσει τα χρήματα που πρέπει να δώσει στο κύκλωμα.

Κατηγορούμενη: Μου τα έχεις αφήσει;
Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Θύμισε μου.
Κατηγορούμενη: 1.000. 22 του μηνός έχουμε.
Καταστηματάρχης: 22 ή 25 είπαμε;
Κατηγορούμενη: 22. 22 είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω και τις ημερομηνίες. Λοιπόν, 22 και 29 τα υπόλοιπα.
Καταστηματάρχης: Τα 1.000 για το Υγειονομικό είναι αυτά; Ναι, εντάξει, εντάξει! 1.000 σήμερα και 1.200 τέλος του μήνα. Εντάξει, εντάξει θα στα αφήσω.

Οι Αρχές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 400.000 ευρώ, ενώ πολλές φορές έλεγχοι για παραβάσεις γίνονταν για τα μάτια του κόσμου και πάντα είχε προηγηθεί η ειδοποίηση στον καταστηματάρχη:

Κατηγορούμενη: Θέλω στη 1.30 να μου ανοίξει κάποιος γιατί θα έρθω με το Υγειονομικό για έλεγχο.
Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει.
Κατηγορουμένη: Και για να τα εγκρίνουμε περνάει η Υγειονομική και τους ζητάει και η Δημοτική Αστυνομία χαρτί.
Καταστηματάρχης: Α, ωραία, θα είναι ο Κώστας εκεί. Τι να του πω; Να καθαρίσει τίποτα; Να κάνει τίποτα;
Κατηγορούμενη: Αφού τους πληρώνουμε, τι να καθαρίσει; Αν δεν τους πληρώναμε, θα σου έλεγα.
Καταστηματάρχης: Ναι, εντάξει.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν δέχονταν την προστασία που τους παρείχε η εγκληματική οργάνωση δέχονταν απειλές ότι θα ξεκινήσουν πογκρόμ ελέγχων και θα τους βεβαιώνονταν μεγάλα πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη ο ιδιοκτήτης των σκύλων που κατασπάραξαν 50χρονη

Στο gov.gr η δήλωση ονοματοδοσίας και η δήλωση βάφτισης

Σαντορίνη: Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες ιστιοφόρου που βυθίστηκε

Συνελήφθη 42χρονος που μπήκε στη χώρα με πλαστά έγγραφα


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα