Ηράκλειο: 24oC

«Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή»

20.07.2024, 10:17

Το έργο περιλαμβάνει μαρτυρίες, ιστορικές αναλύσεις και λογοτεχνικά κείμενα

Το βιβλίο «Κύπρος, 1974-2024: Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή», που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική με επιμέλεια του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, προσφέρει μια βαθιά και πολυδιάστατη ματιά στην τουρκική εισβολή και τις συνέπειές της για την Κύπρο και την Ελλάδα, μισό αιώνα μετά. Το έργο περιλαμβάνει μαρτυρίες, ιστορικές αναλύσεις και λογοτεχνικά κείμενα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων και του διαχρονικού τους αντίκτυπου.

Η Μαρία Αβρααμίδου, στο κείμενο «Επέτειος», αναλύει τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής, αναφέροντας τους Μακάριο και Σαμψών, ενώ η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη χρησιμοποιεί την αφήγηση για να ξορκίσει τον εθνικό τρόμο στο διήγημα «Το Sunset του τελευταίου σχεδίου». Ο Χρίστος Ζάνος, στο διήγημα «Η επιστροφή του αγνοούμενου», παρουσιάζει μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν γάιδαρο, προσθέτοντας μια ιδιαίτερη οπτική.

Ο Μάριος Αγαθοκλέους, με το «Το μωρό της Ροζμαρί», εξερευνά τις βαθύτερες πτυχές του Κυπριακού, ενώ η Έρικα Αθανασίου, στη «Λάθος πλευρά», προβάλλει την ελληνοκυπριακή τραγωδία μέσα από την οπτική ενός Τούρκου. Ο Πάμπης Αναγιωτός, στο «Βασιλικός», ερευνά την απομάκρυνση των Ελληνοκυπρίων από τις ρίζες τους, ενώ οι «Μικρές πικρές ιστορίες» του Χρήστου Αργυρού αναφέρονται στη συνθήκη της εξορίας και της απώλειας.

Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος, με τη «Δική μας ειρήνη», αναδεικνύει την καταστροφική κατάληξη της ελληνοτουρκικής συνύπαρξης, ενώ η Έλενα Ιωαννίδου, στη «Λεμονάδα», εξετάζει το ίδιο θέμα από άλλη οπτική. Η Αλεξάνδρα Γαλανού, στο «Μέρες Ιουλίου ’74. Νέα Υόρκη», δείχνει πώς επηρέασε τους Ελληνοκυπρίους της Νέας Υόρκης η τουρκική εισβολή.

Η σκληρή γλώσσα του Βασίλη Γκουρογιάννη στο «Ο βετεράνος καταδρομέας επιστρέφει στον τύμβο της Μακεδονίτισσας» αποκαλύπτει το κόστος της εισβολής για τους Έλληνες καταδρομείς, ενώ ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, στο «Δώσε μου δύναμη», περιγράφει τις προσευχές ενός Κύπριου αγνοούμενου.

Ο Κώστας Κατσώνης, στο «Αμμόχωστος: Οδοιπορικό επιστροφής…», και ο Κώστας Λυμπουρλής, στο «Καλημέρα, Μαντάμ Αγαθούλα», αναφέρονται στην κατάσταση της Αμμοχώστου και στους αγνοούμενους αντίστοιχα. Ο Ανδρέας Μαλόρης, στο «Δις τω αυτώ ποταμώ», και ο Γιώργος Μολέσκης, στο «Τελευταίο του ταξίδι», ανακαλύπτουν ιστορικές και προσωπικές πτυχές της εισβολής.

Ο Κωνσταντίνος Μπούρας, στο «Η εισβολή στην Κύπρο όπως τη ζήσαμε στην Καλαμάτα», αναφέρεται στους αγνοούμενους, ενώ η Έλλη Παιονίδου, στις «Μνήμες από τον Ιούλιο του 1974», τιμά τους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το κυπριακό ζήτημα.

Η Λιάνα Σακελλίου, με το «Φλαμίνγκο χρώματος μελανού», και ο Αιμίλιος Σολωμού, με το «Η εισβολή, οι εικόνες της παιδικής μου ηλικίας», εξερευνούν τις διαφορετικές όψεις της κυπριακής εμπειρίας. Ο Κώστας Στοφόρος, στο «Εικόνες και θρύψαλα για το “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ” που έγινε “ΞΕΧΝΩ”», και ο Ανδρέας Σίμου, στα «Στοιχειωμένα πηγάδια», εξετάζουν τις συνέπειες της εισβολής για τους παθόντες.

Τέλος, τα «Η Κίκα απ’ τη Αμμόχωστο» του Φίλιππου Φιλίππου και «Δεν είμαστε ήρωες» της Νένας Φιλούση προσφέρουν προσωπικές μαρτυρίες και αναμνήσεις από τις μέρες της εισβολής. Ο Τάκης Χατζηδημητρίου, στο «Αντί προλόγου», αναλύει την κυπριακή ιστορία πριν και μετά το πραξικόπημα, ενώ το «Ούλλα γέρημα, γιε μου» του Κώστα Πατίνιου και «Ο βετεράνος» του Γιώργου Πύργαρη προσθέτουν μια νότα ελπίδας και αντοχής.

Αυτό το βιβλίο αποτελεί σημαντική συνεισφορά στη διατήρηση της μνήμης και στην κατανόηση της ιστορίας της Κύπρου, προσφέροντας μια πολύπλευρη προσέγγιση στα γεγονότα και τις συνέπειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Πένθος και εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής

Κύπρος 1974: Η συγκλονιστική μαρτυρία του βετεράνου της ΕΛΔΥΚ Κώστα Σφακιανάκη στο Cretaone

Μήνυμα συμπαράστασης του δημάρχου Χανίων προς τις αδελφοποιημένες πόλεις στην Κύπρο

Νέες προκλητικές απειλές της Τουρκίας κατά της Κύπρου: «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες και Αγνοουμένους της ΕΛΔΥΚ

Χαρίτα Μάντολες: Η συγκλονιστική μαρτυρία της γυναίκας-συμβόλου της Κύπρου


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα