Ηράκλειο: 34oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κύπρος: Συνολικά 758 οι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι της τουρκικής Εισβολής

19.05.2024, 18:59

Μια πληγή που δεν θα κλείσει ποτέ

Από τους 1510 Ελληνοκύπριους αγνοούμενους της τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο, 758 παραμένουν αγνοούμενοι, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη Λευκωσία Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας «πως η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά».

«Οι οικογένειές τους στωικά καρτερούν και ελπίζουν», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας «πως γι’ αυτές τις οικογένειες ο χρόνος δεν θεραπεύει. Μόνο οι απαντήσεις». «Οι απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους, αναζητούν με αγωνία τον επίλογο της τραγωδίας που βιώνουν για σχεδόν μισό αιώνα», είπε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πρόσθεσε πως η παρέλευση χρόνου δυσχεραίνει την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, συμβάλλοντας στην επιδείνωσή του. Η ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος και τη διαιώνισή του βαραίνει την Τουρκία, σημείωσε η οποία εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Και υπέδειξε ότι η Άγκυρα περιφρονεί επιδεικτικά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών.

Φέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την τουρκική Εισβολή και η κατά το ήμισυ μείωση του αριθμού των αγνοουμένων έγινε μετά την εύρεση και ταυτοποίηση οστών με DNA σε τοποθεσίες που είχαν υποδειχθεί από Τουρκοκύπριους μάρτυρες και κατόπιν άλλων πληροφοριών.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης: