Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Κυριάκος Μητσοτάκης – Αγρότες: Στις 12 η συνάντηση στο Μαξίμου

13.02.2024, 8:30

Το πακέτο της κυβέρνησης για να συναντηθούν στη μέση

Η…ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση ως προς τις αγροτικές κινητοποιήσεις φτάνει σήμερα το μεσημέρι, καθώς το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους 15 εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ανώτατο σκηνικό διαλόγου, από τη στιγμή που οι παραγωγοί βγήκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους.

Η εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση, τόσο με άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, όσο και με συζήτηση για τα μεσο-μακροπρόθεσμα που αφορούν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελιγράδι χθες έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου προπαρασκευαστική σύσκεψη ενόψει της σημερινής συνάντησης. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσέθεσε στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη στη 13:00, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των μπλόκων, και ένα ραντεβού με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσωπεί περίπου του 70% των αγροτών της χώρας.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για τους πιο θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και όχι για ad hoc εκπροσώπους, όπως στην περίπτωση αυτών των αγροτών που προέρχονται από τα μπλόκα. Σημειωτέον, ότι το Σάββατο έγινε και ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα του ρεύματος, παρόντος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση για τις εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να…συναντήσει τους αγρότες στη μέση των αιτημάτων τους. Η πιο εμπροσθοβαρής επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο της χρονιάς, σε ποσοστό 30-40%, έχει πρακτικά προεξοφληθεί, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης για το ρεύμα. Σε αυτό το σημείο, καίριος είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στους αγρότες στην περιοχή του 15%, ου μην και παραπάνω. Αυτή η γενναιότερη έκπτωση δεν θα αφορά μόνο τους αγρότες της Θεσσαλίας και μένει να φανεί αν θα εκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, πέρα από τους «παραγωγικούς», δηλαδή από Μάιο ως Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πάντως, η κυβέρνηση δεν θα μείνει σε αυτά τα άμεσης εφαρμογής μέτρα, καθώς μελετάται μια πιο συνολική παρέμβαση που θα αφορά στον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, υπό την έννοια ότι ο φετινός είναι ο τρίτος χρόνος που ο φόρος επιστρέφεται. Συνεπώς, μια πιο μόνιμη παρέμβαση θα είναι ανακούφιση για τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα, προφανώς θα γίνει συζήτηση για τα πιο «μεγάλα» θέματα, όπως η εφαρμογή και οι τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα μέτρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Οι αποφάσεις των αγροτών

Εκπρόσωποι των αγροτών που θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι θα ακούσουν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου εν γένει και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα μπλόκα για διαβούλευση με τους συναδέλφους τους. Πάντως, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ήδη στενά για την κυβέρνηση, συνεπώς το «πακέτο» που θα παρουσιαστεί στο σημερινό ραντεβού είναι «τελικό».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού των μπλόκων, στο Μαξίμου σήμερα θα βρεθούν οι εξής: Σωκράτης Αλειφτήρας (Λάρισα), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (Λιβαδειά), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (Λάρισα), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) και Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Από κυβερνητικής μεριάς και ειδικά από το Μαξίμου θα είναι παρόντες ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που έχει την ευθύνη της πρώτης αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.