Ηράκλειο: 32oC

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νοείται η Κύπρος πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη

21.07.2024, 14:53

Στο κυπριακό αναφέρεται αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο Facebook με την εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Αυτές τις ημέρες και ώρες, ο Ελληνισμός παντού στον κόσμο θυμάται την κυπριακή πληγή που παραμένει ανοιχτή και επώδυνη επί μισό αιώνα. Όπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσινγκτον, δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία του ‘74 να παραμένει διαιρεμένη. Ευχή και ελπίδα μας είναι οι δύο κοινότητες να αξιοποιήσουν τη νέα ευκαιρία που παρουσιάζεται και να καθίσουν στο τραπέζι για να βρεθεί λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, υπό τον απαράβατο όρο ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα αναγνωρίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι Κύπριοι αδελφοί μας έχουν τη συμπαράσταση και τη στήριξη της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια προχωρά, όπως ο ίδιος σημειώνει, στην ανασκόπηση των «μεγάλων» και των «μικρών» ειδήσεων από το κυβερνητικό έργο της εβδομάδας και ξεκινάει από τη νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος.

«Το τελευταίο διάστημα, σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μια τεράστια έξαρση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που προκαλεί η παρατεταμένη ζέστη, αλλά και λόγω των στρεβλώσεων της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Αυτό θα οδηγούσε σε «φουσκωμένους» λογαριασμούς τον Αύγουστο, ενώ οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο σημειώνουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Έτσι, αποφασίσαμε να επιβάλουμε για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο -το ύψος του θα καθοριστεί τέλος Ιουλίου- και να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να επιδοτηθούν όσοι είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια, χωρίς εξαίρεση πρώτης και δεύτερης κατοικίας, σε πρώτη φάση για τον μήνα Αύγουστο. Θυμίζω ότι ήδη έχουμε διαθέσει πάνω από 10 δισ. ευρώ τις εποχές της μεγάλης αύξησης των τιμών του ρεύματος και ότι ο ελληνικός μηχανισμός για τη διακράτηση των υπερκερδών έγινε ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και τονίζει: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνει πιο δίκαιη και ανταγωνιστική η ενιαία αγορά ενέργειας. Ενώ, με ρύθμιση που ήδη ψηφίζεται στη Βουλή, θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023 και το σεβαστό ποσό που προκύπτει, γύρω στα 300 εκ. ευρώ, θα δοθεί για να στηρίξουμε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή ακόμα επιβαρύνονται με προσωπική διαφορά».

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός λέει ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου με αντικείμενο την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και αναφέρεται σε αλλαγές στο χώρο της υγείας: «Εδώ και 30 χρόνια δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δημόσιας υγείας. Πάμε να δούμε τι αλλάζει: Όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ εντάσσονται πλέον στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση. Παράλληλα, δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων όπου θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων, με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών του καθενός. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες κοντά στην κατοικία τους, η αποασυλοποίηση, η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων και η αποτελεσματική καταπολέμηση του στιγματισμού. Θα πούμε περισσότερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Εντωμεταξύ αντιμετωπίζουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται απαράδεκτες καταστάσεις -ελεεινές υποδομές για πάσχοντες και προσωπικό- σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» της Νέας Ιωνίας. Είχε ζητηθεί τότε αμέσως η παραίτηση της διοίκησης και η κλινική έκλεισε για να ανακαινιστεί. Μόλις έξι μήνες μετά, η Ψυχιατρική Κλινική παραδόθηκε πλήρως ανακαινισμένη προς χρήση, χάρη στην αγαστή συνεργασία Υπουργείου, νέας διοίκησης και Δημοτικής Αρχής. ‘Αλλο ένα «επαναστατικό αυτονόητο» από τα πολλά που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Επιπλέον από την αρχή του έτους ενισχύσαμε το «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» με 34 γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα προστεθούν και άλλοι 15 νοσηλευτές μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Εκκρεμεί, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, η τοποθέτηση παιδιάτρου στη Μαιευτική Κλινική, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν κενά. Θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε πιο θελκτικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς, τόσο με περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, όσο και με άλλες παρεμβάσεις που όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Γι’ αυτό παίρνουμε και μέτρα αμέσου αποδόσεως, όπως η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς σε περιοχές όπου το τοπικό νοσοκομείο έχει ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες -παρά τις διαδοχικές προκηρύξεις θέσεων- να κάνουν, φυσικά με αμοιβή, δύο με τρεις εφημερίες τον μήνα ώστε να εξασφαλίζεται η καθημερινή λειτουργία και να βελτιώνεται η ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών υγείας».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στην ανάγκη για αλλαγή του συστήματος επιδομάτων και της φορολογίας, προκειμένου να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. «Το νέο φορολογικό σύστημα που θα φέρουμε για δημόσια διαβούλευση, θα είναι πιο απλό, πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, αλλά και η δίκαιη κατανομή του κοινωνικού πλούτου και των αναπτυξιακών κερδών. Το νέο σύστημα θα είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την προώθηση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της προστιθέμενης αξίας και θα διασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και προστασίας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Από την άλλη, δρομολογούμε παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας και την ανακατανομή των επιδομάτων».

Τέλος, ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη συνάντηση του με τον Δημήτρη Μελισσανίδη για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ. «Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου, αφού υπήρχαν σημαντικά προβλήματα που έπρεπε να επιλυθούν, κυρίως νομικά και ρυθμιστικά. Το ΣτΕ ενέκρινε τη νέα μελέτη για τη Διπλή Ανάπλαση, όπως και το Υπουργείο Πολιτισμού την κατεδάφιση του παλιού γηπέδου. Εντός του Ιουλίου αναμένεται και η έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ευελπιστούμε ότι η πορεία του έργου θα προχωρήσει με σταθερούς ρυθμούς και το γήπεδο θα είναι έτοιμο για την έναρξη της σύντομης ποδοσφαιρικής περιόδου 2025-2026».

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης για την «μαύρη» επέτειο της Κύπρου – «Τιμούμε όσους χάθηκαν, θέλουμε ένα ενιαίο κράτος»

Ο Νίκος Δένδιας για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία 50 χρόνια μετά παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα