Ηράκλειο: 14oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ χρειάζεται πολιτική λύση

27.10.2023, 15:41

Για πολιτική λύση στο Ισραήλ έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίσε μάλιστα, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “είναι εκτός κλίματος”, εφόσον συνεχίζει να στηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον πόλεμο στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι “η Ευρώπη στέκεται στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα” και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι χρειάζεται “μία λύση που στηρίζεται στη φιλοσοφία δύο κρατών. Το πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας, αλλά και με πολιτική λύση”.

Ερωτηθείς για τη στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνεχίζει να στηρίζει τη Χαμάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε ότι “είμαι κατηγορηματικός. Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την παλαιστινιακή αρχή. Αν δει κανείς τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο αντίθετο συμπέρασμα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι τελείως εκτός κλίματος όταν δεν αναγνωρίζει αυτή την πραγματικότητα για το τι συνιστά η Χαμάς.
Διαφωνούμε σε αυτό, αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μας. Εμείς παραμένουμε εστιασμένοι στην θετική μας ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα όπως έχει καθοριστεί για να φτάσουμε στο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας”.