Ηράκλειο: 26oC

Λάχανο τουρσί, μακεδονίτικο

02.02.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή

Το λάχανο τουρσί είναι τέλειο συνοδευτικό για όσπρια, σούπες και μαγειρευτά κρεατικά. Το σερβίρουμε και ως μεζέ σκέτο, ραντισμένο με ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα.

Υλικά
Βάρος: 1 μεγάλο βάζο

  • 1 μεγάλο, αφράτο άσπρο λάχανο
  • μπόλικο χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 5 στρογγυλές φέτες λεμόνι
  • 1 χούφτα ρεβύθια

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε το μακεδονίτικο λάχανο τουρσί, ξεκινάμε και, με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου περιμετρικά, αφήνοντας ένα κωνικό κενό στο κέντρο.
  • Με το μαχαίρι ξύνουμε αυτό το κενό γύρω γύρω για να αφαιρέσουμε την καρδιά του λάχανου (την αφήνουμε κατά μέρος για άλλη συνταγή).
  • Γεμίζουμε το κενό με χοντρό αλάτι έως επάνω.
  • Βάζουμε το λάχανο, με το άνοιγμά του προς τα πάνω, μέσα σε ένα βαθύ πήλινο σκεύος ή σε ένα εξίσου μεγάλο γυάλινο δοχείο ή σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο (συνήθως καφέ χρώματος, ειδικό για τρόφιμα).
  • Προσθέτουμε στο δοχείο νερό τόσο ώστε να καλύψει εντελώς το λάχανο, αλλά να φτάσει 10-15 εκ. κάτω από το χείλος του.
  • Επειδή το λάχανο πρέπει να είναι εντελώς βυθισμένο μέσα στο νερό για να μη χαλάσει, τοποθετούμε πάνω του ένα βάρος, π.χ. μια καλά πλυμένη πέτρα τυλιγμένη σε τουλπάνι.
  • Μέσα στο νερό ρίχνουμε τα ρεβίθια και τις φέτες λεμονιού.
  • Κλείνουμε το δοχείο πρώτα με ένα τουλπάνι και στη συνέχεια με το καπάκι του δοχείου και τοποθετούμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για 1 μήνα.
  • Τις πρώτες ημέρες το σείουμε ελαφρά για να ανακατεύεται το νερό με το αλάτι και να σχηματιστεί η άλμη της συντήρησης.
  • Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το λάχανο, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε όπως για σαλάτα.
  • Σουρώνουμε την άλμη του δοχείου.
  • Μοιράζουμε το κομμένο λάχανο σε αποστειρωμένα βάζα και τα απογεμίζουμε με την άλμη, φροντίζοντας πάντα το λάχανο να είναι βυθισμένο στο υγρό – το πιέζουμε με κουτάλι αν χρειαστεί. Φυλάσσουμε τα βάζα στο ψυγείο για πολύ καιρό.
  • Για να το σερβίρουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό σε ένα σουρωτηράκι, το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο για χρήση, ωμό ή σε μαγειρέματα.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 2 λεπτά
Ηράκλειο

Σπύρος Κοκοτός: Ο αρχιτέκτονας που μετέτρεψε την Ελούντα σε παγκόσμιο προορισμό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 λεπτά
Ελλάδα

Βόλος: 61χρονος κατηγορούμενος αποκοιμήθηκε στο πάτωμα μετά την απολογία του

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 11 λεπτά
Ελλάδα

Πάτρα: Ανήλικη κατέληξε στο νοσοκομείο «λιώμα» από το ποτό

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: 24 άτομα τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση τραμ με λεωφορείο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 17 λεπτά
Αθλητικά

Στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα αναμετρηθούν ΟΦΗ – ΠΑΟΚ

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Κρήτη

Ιστορική στιγμή στο σκάκι: Κρητικός κέρδισε για πρώτη φορά εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Φωτιά στον Μαρουλά Ρεθύμνου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Ελλάδα

Πειραιάς: Συγκλονίζει η μαρτυρία επιβάτη του τραμ – «Ήμουν και στο τροχαίο με το λεωφορείο της Βούλας» (Βίντεο)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Style

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε γνωστή ηθοποιός

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 39 λεπτά
Κρήτη

Αποκλεισμός ΑμεΑ από θέση Κοινωνικής Λειτουργού στην Περιφέρεια Κρήτης – Αντιδράσεις για νομική και ηθική αδικία

Διαβάστε περισσότερα