Ηράκλειο: 29oC

Λάχανο τουρσί, μακεδονίτικο

02.02.2025, 0:01

Δείτε τη συνταγή

Το λάχανο τουρσί είναι τέλειο συνοδευτικό για όσπρια, σούπες και μαγειρευτά κρεατικά. Το σερβίρουμε και ως μεζέ σκέτο, ραντισμένο με ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με μπούκοβο ή καυτερή πάπρικα.

Υλικά
Βάρος: 1 μεγάλο βάζο

  • 1 μεγάλο, αφράτο άσπρο λάχανο
  • μπόλικο χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 5 στρογγυλές φέτες λεμόνι
  • 1 χούφτα ρεβύθια

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε το μακεδονίτικο λάχανο τουρσί, ξεκινάμε και, με μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου περιμετρικά, αφήνοντας ένα κωνικό κενό στο κέντρο.
  • Με το μαχαίρι ξύνουμε αυτό το κενό γύρω γύρω για να αφαιρέσουμε την καρδιά του λάχανου (την αφήνουμε κατά μέρος για άλλη συνταγή).
  • Γεμίζουμε το κενό με χοντρό αλάτι έως επάνω.
  • Βάζουμε το λάχανο, με το άνοιγμά του προς τα πάνω, μέσα σε ένα βαθύ πήλινο σκεύος ή σε ένα εξίσου μεγάλο γυάλινο δοχείο ή σε ένα μεγάλο πλαστικό δοχείο (συνήθως καφέ χρώματος, ειδικό για τρόφιμα).
  • Προσθέτουμε στο δοχείο νερό τόσο ώστε να καλύψει εντελώς το λάχανο, αλλά να φτάσει 10-15 εκ. κάτω από το χείλος του.
  • Επειδή το λάχανο πρέπει να είναι εντελώς βυθισμένο μέσα στο νερό για να μη χαλάσει, τοποθετούμε πάνω του ένα βάρος, π.χ. μια καλά πλυμένη πέτρα τυλιγμένη σε τουλπάνι.
  • Μέσα στο νερό ρίχνουμε τα ρεβίθια και τις φέτες λεμονιού.
  • Κλείνουμε το δοχείο πρώτα με ένα τουλπάνι και στη συνέχεια με το καπάκι του δοχείου και τοποθετούμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για 1 μήνα.
  • Τις πρώτες ημέρες το σείουμε ελαφρά για να ανακατεύεται το νερό με το αλάτι και να σχηματιστεί η άλμη της συντήρησης.
  • Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το λάχανο, το στραγγίζουμε καλά και το ψιλοκόβουμε όπως για σαλάτα.
  • Σουρώνουμε την άλμη του δοχείου.
  • Μοιράζουμε το κομμένο λάχανο σε αποστειρωμένα βάζα και τα απογεμίζουμε με την άλμη, φροντίζοντας πάντα το λάχανο να είναι βυθισμένο στο υγρό – το πιέζουμε με κουτάλι αν χρειαστεί. Φυλάσσουμε τα βάζα στο ψυγείο για πολύ καιρό.
  • Για να το σερβίρουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό σε ένα σουρωτηράκι, το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο για χρήση, ωμό ή σε μαγειρέματα.

Πηγή: gastronomos.gr