Ηράκλειο: 34oC

Συνταγή: Λαχταριστές πατάτες γεμιστές

01.10.2024, 23:42

Τα υλικά και η εκτέλεση

Πεντανόστιμη συνταγή για γεμιστές πατάτες. Στην γέμιση μπορείτε να παίξετε και να βάλετε υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας.

Υλικά

Για τις πατάτες

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χοντρό αλάτι

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. τυρί κρέμα
  • 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά που λιώνουν
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το τελείωμα

  • 2 φέτ. ζαμπόν ψιλοκομμένο (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας)
  • 2 κ.σ. γιαούρτι (ή τυρί κρέμα)
  • 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (για το ψήσιμο)
  • 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  • Οι γεμιστές πατάτες γεμιστές στο φούρνο, θέλουν μέτριες προς μεγάλες πατάτες.
  • Τις πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τη φλούδα τους να καθαρίσουν.
  • Τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια ολόγυρα. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
  • Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα.
  • Τις βάζουμε στη σχάρα, σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι η φλούδα να είναι σχεδόν τραγανή και η σάρκα μαλακή.
  • Κόβουμε στις 2 άκρες λεπτή φέτα ώστε να στέκονται στο πιάτο.
  • Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτα στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε με πιρούνι η σύρμα.
  • Προσθέτουμε αλατοπίπερο για τις πατάτες φούρνου γεμιστές, το μισό τριμμένο τυρί και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν μέσα στην καυτή πατάτα.
  • Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το τυρί κρέμα και λίγη κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η γέμιση και να γίνει λεία σαν πουρές.
  • Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
  • Μέσα στη θήκη πατάτας (ψημένη φλούδα πατάτας) βάζουμε από λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα, το ψιλοκομμένο ζαμπόν και με το κορνέ ισομοιράζουμε τη γέμιση ξεχειλίζοντας τις θήκες πατάτας.
  • Βάζουμε τις γεμιστές πατάτες σε ταψάκι και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 10΄ στους 200 °C.
  • Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε τις πιο ωραίες πατάτες jacket γεμιστές όσο ακόμα είναι ζεστές και λαχταριστές.

Μυστικά για τις πατάτες

  • Για τις πατάτες γεμιστές στο φούρνο, πρέπει οι πατάτες να τρυπηθούν στην αρχή ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν καλά στην καρδιά τους.
  • Η γέμιση πρέπει να γίνει όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές.
  • Μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο αυγού αν δεν τον θέλετε.
  • Επιλέξτε τα τυριά που προτιμάτε και τα αλλαντικά που ήδη έχετε.
  • Αναλογεί 1 πατάτα στο κάθε άτομο αλλά ποτέ μόνο μια δεν αρκετή, πιστέψτε με.

Πηγή: argiro.gr

Advertisment