Τα υλικά και η εκτέλεση
Πεντανόστιμη συνταγή για γεμιστές πατάτες. Στην γέμιση μπορείτε να παίξετε και να βάλετε υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας.
Υλικά
Για τις πατάτες
- 4 μεγάλες πατάτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. τυρί κρέμα
- 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά που λιώνουν
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το τελείωμα
- 2 φέτ. ζαμπόν ψιλοκομμένο (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας)
- 2 κ.σ. γιαούρτι (ή τυρί κρέμα)
- 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (για το ψήσιμο)
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Οι γεμιστές πατάτες γεμιστές στο φούρνο, θέλουν μέτριες προς μεγάλες πατάτες.
- Τις πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τη φλούδα τους να καθαρίσουν.
- Τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια ολόγυρα. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
- Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα.
- Τις βάζουμε στη σχάρα, σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι η φλούδα να είναι σχεδόν τραγανή και η σάρκα μαλακή.
- Κόβουμε στις 2 άκρες λεπτή φέτα ώστε να στέκονται στο πιάτο.
- Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτα στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε με πιρούνι η σύρμα.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο για τις πατάτες φούρνου γεμιστές, το μισό τριμμένο τυρί και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν μέσα στην καυτή πατάτα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το τυρί κρέμα και λίγη κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η γέμιση και να γίνει λεία σαν πουρές.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
- Μέσα στη θήκη πατάτας (ψημένη φλούδα πατάτας) βάζουμε από λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα, το ψιλοκομμένο ζαμπόν και με το κορνέ ισομοιράζουμε τη γέμιση ξεχειλίζοντας τις θήκες πατάτας.
- Βάζουμε τις γεμιστές πατάτες σε ταψάκι και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 10΄ στους 200 °C.
- Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε τις πιο ωραίες πατάτες jacket γεμιστές όσο ακόμα είναι ζεστές και λαχταριστές.
Μυστικά για τις πατάτες
- Για τις πατάτες γεμιστές στο φούρνο, πρέπει οι πατάτες να τρυπηθούν στην αρχή ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν καλά στην καρδιά τους.
- Η γέμιση πρέπει να γίνει όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές.
- Μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο αυγού αν δεν τον θέλετε.
- Επιλέξτε τα τυριά που προτιμάτε και τα αλλαντικά που ήδη έχετε.
- Αναλογεί 1 πατάτα στο κάθε άτομο αλλά ποτέ μόνο μια δεν αρκετή, πιστέψτε με.
Πηγή: argiro.gr
Δημοφιλή
ΕΚΤΑΚΤΟ: Πυροβόλησε τη γυναίκα του στο κεφάλι και αυτοκτόνησε
Έφοδος της Αστυνομίας σε gay party - Συνελήφθησαν 12 άντρες
Ταϊλάνδη: 35χρονη έκανε σεξ με βουδιστές μοναχούς, τράβηξε βίντεο και τους εκβίαζε ζητώντας εκατομμύρια ευρώ
Σοβαρό τροχαίο στη Μεσαρά - Στο νοσοκομείο 26χρονος οδηγός μηχανής
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κρητικός έπαιρνε 380.000 ευρώ ετησίως επί 5 χρόνια για στρέμματα που δήλωνε σε... Γράμμο και Βόιο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «σύστημα Αυγενάκη» έφαγε πάνω από 6 εκατ. ευρώ - Αποκαλυπτικοί διάλογοι με... «φραπέ»
Ρέθυμνο: Σοβαρό τροχαίο στον κόμβο της Επισκοπής – Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων
Σοκ στα Χανιά: Χτύπησε τη σύζυγό του με μαγκούρα στη πλατεία του χωριού και την... έστειλε στο νοσοκομείο
Ρέθυμνο: «Τσάκωσαν» τον πατέρα και τον γιο που καλλιεργούσαν 836 δενδρύλλια κάνναβης - Δείτε φωτογραφίες