Τα υλικά και η εκτέλεση
Πεντανόστιμη συνταγή για γεμιστές πατάτες. Στην γέμιση μπορείτε να παίξετε και να βάλετε υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας.
Υλικά
Για τις πατάτες
- 4 μεγάλες πατάτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι
Για τη γέμιση
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. τυρί κρέμα
- 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα τυριά που λιώνουν
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το τελείωμα
- 2 φέτ. ζαμπόν ψιλοκομμένο (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας)
- 2 κ.σ. γιαούρτι (ή τυρί κρέμα)
- 1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (για το ψήσιμο)
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Οι γεμιστές πατάτες γεμιστές στο φούρνο, θέλουν μέτριες προς μεγάλες πατάτες.
- Τις πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τη φλούδα τους να καθαρίσουν.
- Τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια ολόγυρα. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
- Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα.
- Τις βάζουμε στη σχάρα, σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι η φλούδα να είναι σχεδόν τραγανή και η σάρκα μαλακή.
- Κόβουμε στις 2 άκρες λεπτή φέτα ώστε να στέκονται στο πιάτο.
- Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτα στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε με πιρούνι η σύρμα.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο για τις πατάτες φούρνου γεμιστές, το μισό τριμμένο τυρί και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν μέσα στην καυτή πατάτα.
- Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το τυρί κρέμα και λίγη κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η γέμιση και να γίνει λεία σαν πουρές.
- Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
- Μέσα στη θήκη πατάτας (ψημένη φλούδα πατάτας) βάζουμε από λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα, το ψιλοκομμένο ζαμπόν και με το κορνέ ισομοιράζουμε τη γέμιση ξεχειλίζοντας τις θήκες πατάτας.
- Βάζουμε τις γεμιστές πατάτες σε ταψάκι και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 10΄ στους 200 °C.
- Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε τις πιο ωραίες πατάτες jacket γεμιστές όσο ακόμα είναι ζεστές και λαχταριστές.
Μυστικά για τις πατάτες
- Για τις πατάτες γεμιστές στο φούρνο, πρέπει οι πατάτες να τρυπηθούν στην αρχή ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν καλά στην καρδιά τους.
- Η γέμιση πρέπει να γίνει όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές.
- Μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο αυγού αν δεν τον θέλετε.
- Επιλέξτε τα τυριά που προτιμάτε και τα αλλαντικά που ήδη έχετε.
- Αναλογεί 1 πατάτα στο κάθε άτομο αλλά ποτέ μόνο μια δεν αρκετή, πιστέψτε με.
Πηγή: argiro.gr

Δημοφιλή
Πέντε «μοιραία» λάθη που κάνουν οι άνδρες στο σεξ – Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί
Μπλεγμένος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής – Τι εξετάζουν οι αρχές
Κρήτη: Αποκαλύψεις «βόμβα» για το φονικό στα Χανιά - «Υπήρχε πάντα ένα μίσος ανάμεσα στις οικογένειες»
Συγκλονίζει ο Σταύρος Σβήγκος για τον γιο του: «Δεν μας έλεγαν οι γιατροί αν θα τα καταφέρει»
Χανιά: «Λύγισε» η σύζυγος του 52χρονου που δολοφονήθηκε στη Κίσσαμο - Φόβος για βεντέτα
Σταύρος Ζαλμάς: Πήγα σε δημόσιο νοσοκομείο, έκανα εξετάσεις για AIDS, τις πήρα και τις πήγα στον διευθυντή
Ηράκλειο: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα - Αγροτικό καρφώθηκε σε στάση λεωφορείου (φωτογραφίες)
GNTM: Μοντέλο έπεσε από καρέκλα κατά τη διάρκεια του σετ - Δείτε το βίντεο
Ηράκλειο: 32χρονη κατήγγειλε 59χρονο για βιασμό - Συνελήφθη και επιχείρησε να αυτοκτονήσει