Ηράκλειο: 29oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Λαγός στιφάδο, αλλά στον φούρνο

10.06.2024, 8:00

Αυτό το στιφάδο θα… μοσχοβολάει

Χωριό, βουνό, τζάκι. Αυτοί είναι οι συνειρμοί που έρχονται στο μυαλό του σεφ Θανάση Τάσσου όταν ετοιμάζει αυτό το φαγητό. Μας το σέρβιρε στη σαλοτραπεζαρία του ξενοδοχείου της οικογένειάς του στο Μπουραζάνι της Κόνιτσας, μια περιοχή με παρθένα γεωπάρκα, σε μια κοιλάδα ανάμεσα στα θηριώδη βουνά του Γράμμου, της Τύμφης και της συνοριακής Νεμέρτσικα, που τη διατρέχουν οι ποταμοί Αώος και Σαραντάπορος.

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ ψήσιμο
8′ αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 8′

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 λαγός μεγάλος (περίπου 2,5-3 κιλά), κομμένος σε κομμάτια-μερίδες, με το κόκαλο, (ή 2 κουνέλια)
  • 800 γρ. μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο (κοκκάρια), καθαρισμένα και ολόκληρα
  • 300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 10 κόκκοι μαυροπίπερο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml ξίδι

Διαδικασία

  • Για να ετοιμάσουμε τον λαγό στιφάδο σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, μαζί με 700 ml νερό βάζουμε τον λαγό και ανακατεύουμε καλά να καλυφθεί παντού.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο από 4 έως 8 ώρες, να μαριναριστεί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180°C.
  • Παίρνουμε λίγο από το υγρό της μαρινάδας και ανακατεύουμε τον πελτέ μέχρι να διαλυθεί.
  • Αδειάζουμε τον αραιωμένο πελτέ, τη μαρινάδα με τον λαγό, τα κρεμμυδάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα ταψί και το ανακινούμε καλά ώστε να αναμειχθούν.
  • Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο λαγός και να μελώσει η σάλτσα.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης: