Ηράκλειο: 22oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Λέσβος: Κάηκε ολοσχερώς το Πνευματικό Κέντρο Καλλονής

16.05.2024, 18:47

Στάχτη έγιναν 6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων

Ένα κτίριο που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα στη θέση “Χάνια” της Καλλονής Λέσβου καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά που ξέσπασε χθες τα μεσάνυχτα. Στο συγκεκριμένο κτίριο, που ανήκει στο ίδρυμα Μουμτζή, στεγάζονταν κυρίως οι δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη».

Επιπλέον, στον ίδιο χώρο λειτουργούσε ο ΕΘΟΚ (Ερασιτεχνικός Θεατρικός Όμιλος Καλλονής), το βεστιάριο του σωματείου, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καλλονής, καθώς και τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, μαζί με δράσεις του συλλόγου σκακιστών.

Μαζί με το κτίριο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη» Αριστόβουλο Ελευθερίου «έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπανίων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεώτερης Ελλάδας. Κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα, διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλίες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργών, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τόπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής».

λεσβος πυρκαγια

Ας σημειωθεί ότι οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβη», ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Αεροσκάφος Boeing πήρε φωτιά στον κινητήρα εν ώρα πτήσης 

Νέα φωτιά στην Περιφερειακή του Αιγάλεω – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Του χάλασε ο αναπτήρας και… λαμπάδιασε το κεφάλι του (βίντεο)