Ηράκλειο: 15oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Λωρίδα της Γάζας: Βρέθηκαν πτώματα ισραηλινών αγνοουμένων

14.10.2023, 10:35

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού βρήκαν πτώματα αγνοούμενων πολιτών της χώρας κατά τη διάρκεια της προώθησής τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην ψηφιακή έκδοση της Jerusalem Post.

Η εφημερίδα ανέφερε πως τα πτώματα βρέθηκαν χθες τη νύχτα, καθώς η 7η ταξιαρχία προέλαυνε προς τα σύνορα. Ο αριθμός των πτωμάτων δεν διευκρινίζεται. Η ταξιαρχία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περικύκλωσε περιοχή, βρήκε τα πτώματα και τα μετέφερε στην ισραηλινή επικράτεια.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προχώρησε χθες τις πρώτες του χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται ευρείας κλίμακας έφοδος με σκοπό να εξαλειφθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, σκοπός ήταν να «εκκαθαριστούν» περιοχές «από τρομοκράτες και όπλα».

Μετακινήσεις αμάχων προς το νότο

Σε σημερινή του ενημέρωση στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Τζόναθαν Κόνρικους αναφέρθηκε στη σημαντική μετακίνηση αμάχων Παλαιστινίων προς τον νότο της Γάζας, επισημαίνοντας ότι πολλοί αποφάσισαν να πράξουν το σωστό για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, μαχητές της Χαμάς προσπαθούν να εμποδίσουν τους πολίτες προκειμένου να συνεχίσουν να τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή», ανέφερε ο Κόνρικους. «Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες».

Τουλάχισρττον120 πολίτες όμηροι της Χαμάς

Η IDF ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον 120 πολίτες του Ισραήλ κρατούνται ακόμη όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς.

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς –οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ– ανακοίνωσε πως 13 από τους τουλάχιστον 150 ομήρους που πήρε στο Ισραήλ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Ανέφερε πως ανάμεσά τους ήταν ξένοι, χωρίς να διευκρινίσει τις εθνικότητές τους. Δεν έχει υπάρχει επιβεβαίωση από μέρους του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, που ανέφερε πως θα ερευνήσει αυτή την πληροφορία.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης εχθές ότι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών τους στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τους Times of Israel, πρόκειται για τον Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων της οργάνωσης.

Οι IDF διευκρίνισαν ότι ο Μουράντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην σφαγή του περασμένου Σαββάτου, που περιλάμβανε την εισβολή τρομοκρατών στο έδαφος του Ισραήλ και με αλεξίπτωτα.