Ηράκλειο: 33oC

Συνταγή: Μακαρόνια ογκρατέν με μπεσαμέλ

11.10.2024, 23:00

Τα υλικά και η εκτέλεση

Μακαρόνια ογκρατέν με μπεσαμέλ, σερβίρετε το ζεστό και μαστιχωτό με τα τυριά να λιώνουν σαν τσίχλα.

Υλικά

Για τα μακαρόνια

  • 500 γρ. μακαρόνια
  • 150 γρ. μοτσαρέλα
  • 100 γρ. ζαμπόν
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι

Για την κρέμα

  • 1 lt γάλα
  • 70 γρ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. βούτυρο soft
  • 50 γρ. σκληρό τυρί τριμμένο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την κρούστα (προαιρετικά)

  • 2 κ.σ. ψίχουλα ψωμιού
  • 2 κ.σ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο βραστο νερό για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία.
  • Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο.
  • Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στην κρέμα μαζί με το ζαμπόν και την τριμμένη μοτσαρέλα.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με την κρέμα και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο σκεύος πυρίμαχο 22×30 ή σε μικρό ταψί βουτυρωμένο.
  • Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια ογκρατέν με γάλα με την κρούστα τυριού και ψωμιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC , στον αέρα, στην μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα το ογκρατέν για περίπου 20’.
  • Το σερβίρουμε ζεστό όπως βγαίνει από τον φούρνο όσο ακόμα λιώνουν τα τυριά και η κρέμα διατηρεί την υγρασία της.

Για την κρέμα

  • Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το τυρί, σε μια μεσαία κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά πριν τα βάλουμε στην εστία.
  • Βάζουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε για περίπου 7’, μέχρι να πυκνώνει και να δέσει.
  • Αποσύρουμε, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Για την κρούστα

  • Ανακατεύουμε τα ψίχουλα, το τριμμένο τυρί και τον μαϊντανό.
  • Η κρούστα είναι προαιρετική μπορείτε να την παραλείψετε.

Πηγή: argiro.gr

 

Advertisment