Ηράκλειο: 25oC

Μακαρονοσαλάτα νηστίσιμη

25.03.2025, 6:55

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Η μακαρονοσαλάτα γίνεται με πολλές παραλλαγές. Αν η νηστεία το επιτρέπει, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα τυριά, όπως φέτα ή κίτρινα τυριά. Ταιριάζουν επίσης τα αλίπαστα, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, μήλα, εσπεριδοειδή, ροδάκινα), αλλά και φρέσκα λαχανικά όπως κολοκυθάκια.

Υλικά

Μερίδες: 4-5 διακονιές

  • 500 γρ. μικρά ζυμαρικά (π.χ. κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, στριφτά, βίδες, φιογκάκια ή άλλο μικρόσχημο)
  • 500 γρ. αγγούρια, σε μικρούς κύβους
  • 250 γρ. πιπεριές σε διάφορα χρώματα, σε μικρούς κύβους
  • 125 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (ή ξερά κρεμμύδια σε μικρά καρέ)
  • 125 γρ. διάφορα ανάμεικτα τουρσιά, χοντροκομμένα
  • 500 γρ. ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες, σε μικρούς κύβους
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1-2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/4 νεροπότηρο πετιμέζι
  • 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 1/4 νεροπότηρο κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ταχίνι, αν κάνουμε άλαδη νηστεία (ή 125 ml ελαιόλαδο)
  • 1/4 νεροπότηρο ψιλοκομμένος μαϊντανός

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη μακαρονοσαλάτα βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, να «κρατάνε» λίγο.
  2. Τα σουρώνουμε και τα αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ.
  3. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ταχίνι ή το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αν κάνουμε άλαδη νηστεία, προσθέτουμε το ταχίνι σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί.
  5. Αν η νηστεία το επιτρέπει, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  6. Βάζουμε τη μακαρονοσαλάτα στο ψυγείο για να κρυώσει και τη σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα ή σε πιατέλα, στο κέντρο του τραπεζιού.

Πηγή: gastronomos.gr

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα