Ηράκλειο: 31oC

Μανιταροκεφτέδες με σάλτσα παντζαριού και λουίζας

25.01.2024, 0:48

Μανιταροκεφτέδες με σάλτσα παντζαριού και λουίζας

Βήμα 1

Σάλτσα παντζαριού: Βάζουμε τα παντζάρια στο μπλέντερ και τα χτυπάμε ελαφρά. Αναμειγνύουμε με τη μαγιονέζα και τα υπόλοιπα υλικά και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.

Βήμα 2

Μανιταροκεφτέδες: Βάζουμε τον λιναρόσπορο να μουλιάσει σε λίγο κρύο νερό. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες, και μόλις στεγνώσουν ρίχνουμε και τα πορτομπέλο, κομμένα σε ζάρια. Αλατίζουμε και αφήνουμε να βγάλουν τελείως τα υγρά τους και να στεγνώσουν.

Βήμα 3

Μόλις στεγνώσουν, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα χτυπάμε ελαφρά στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τον μουλιασμένο λιναρόσπορο και χτυπάμε ξανά. Αφαιρούμε το μείγμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε τα αυγά και το θυμάρι, αλάτι και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 4

Έπειτα πλάθουμε σε κεφτεδάκια ελαφρώς πατημένα και τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαιο. Μόλις ροδίσουν, τα μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Σερβίρουμε με την κρύα σάλτσα παντζαριού.

Μερίδες: 4

Για τους μανιταροκεφτέδες

500 γρ. λευκά μανιτάρια

500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο

10 γρ. αποξηραμένους βωλίτες, σε σκόνη

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

7 κουτ. σούπας λιναρόσπορο, σπασμένο

2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο

2 αυγά

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

αλάτι

Για τη σάλτσα παντζαριού

250 γρ. βρασμένα παντζάρια

250 γρ. μαγιονέζα

30 γρ. ξίδι

2 κουτ. σούπας φρέσκια λουίζα, ψιλοκομμένη

 

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος – Φωτογραφία: Studio M