Ηράκλειο: 30oC

Μαρτυρίες εργαζομένων: Έσοδα VS έξοδα – «Δε βγαίνει ο μήνας»

24.11.2024, 8:24

Ο μέσος ετήσιος μισθός της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 17.000 ευρώ

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συχνά φιλοξενείται στα δελτία ειδήσεων, αλλά για τους περισσότερους εργαζομένους, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις ωραιοποιημένες εικόνες.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ξανά την αλήθεια: τα έξοδα αυξάνονται με ρυθμούς που οι μισθοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν, με την πίεση να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική.

Ο μισθός που καταβάλλεται για τη σκληρή εργασία, συνήθως δεν επαρκεί για να καλύψει τα απαραίτητα. Ενοίκια στον Θεό, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ, μεταφορικά, και αν περισσέψει κάτι, ίσως και λίγη διασκέδαση

Όλα γίνονται πιο ακριβά, πιο δύσκολα, πιο μακρινά. Και εργαζόμενοι αναρωτιούνται όχι πώς θα προοδεύσουν, αλλά πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

3η από το τέλος βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ετήσιο μισθό πλήρους απασχόλησης για το 2023, σύμφωνα με τα στατιστικά που ανακοίνωσε η Eurostat στις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως αποτυπώνεται από τα στατιστικά, ακολουθεί η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, που βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος ετήσιος μισθός προσαρμοσμένος για πλήρη απασχόληση το περασμένο έτος κυμάνθηκε στα 37.900 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,5% από τα 35.600 του 2022.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 81.100 ευρώ και ακολουθούν η Δανία με 67.600 και η Ιρλανδία 58.700.

Ο μέσος ετήσιος μισθός της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 17.000 ευρώ και κατατάσσει την χώρα μας τρίτη από το τέλος.

Το πιο χαμηλό ετήσιο εισόδημα καταγράφεται στη Βουλγαρία με 13.500 ευρώ και ακολουθεί η Ουγγαρία με 16.900.

Η εικόνα είναι απλή και σκληρή: αν δεν μπορείς να εξοικονομήσεις ούτε για τα πιο βασικά, πώς να σχεδιάσεις το μέλλον, πώς να ονειρευτείς; Παρά την αδιάκοπη προσπάθεια να τα βγάλουν πέρα, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να περιορίσουν τα πάντα: τις προσωπικές τους ανάγκες, τις κοινωνικές τους επαφές, τον ελεύθερο χρόνο τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες υποχρεώσεις.

Στην πραγματικότητα, το ποσό που μένει στο τέλος του μήνα, αν και θετικό σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι συχνά τόσο μικρό που δεν αρκεί για να καλύψει απρόβλεπτα έξοδα ή να αποταμιευτεί για το μέλλον. Αυτή είναι η καθημερινότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα και το “πώς τα βγάζεις πέρα” έχει εξελιχθεί σε μια μόνιμη ανησυχία. Αλλά, ποιος ακούει;

Έξι άτομα ηλικίας 24-38 ετών, που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, μιλούν στο NEWS 24/7, κάνοντας τον απολογισμό του μήνα τους, βάζοντας κάτω τα έσοδα και τα έξοδα. Μπορούν πραγματικά να τα βγάλουν πέρα ή κάθε μήνα βρίσκονται να παλεύουν για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες; Ποιες είναι οι θυσίες που κάνουν και πόσο δύσκολο είναι για αυτούς να κάνουν πλάνα για το μέλλον τους;

Τα μαθηματικά των εργαζομένων – το… θρίλερ του κάθε μήνα

Μαργαρίτα, 27 ετώνΙδιωτική υπάλληλος

Μισθός: 1.075 ευρώ
Ενοίκιο: 400 ευρώ
Λογαριασμοί: 120 ευρώ
Σούπερ μάρκετ: 60 ευρώ (το φαγητό είναι άλλο ποσό γιατί δεν μαγειρεύω οπότε +150 ευρώ για φαγητό)
Μεταφορικά: 60 ευρώ (βενζίνη)
Έξοδα για διασκέδαση: 350 ευρώ
Σύνολο εξόδων: 1.140 ευρώ
Υπόλοιπο: -65 ευρώ

Η Μαργαρίτα σχολιάζει: “Όπως βλέπεις αν θέλω όντως να διασκεδάσω, μπαίνω μέσα οικονομικά! Οπότε κάτι κόβω από φαγητό και από διασκέδαση για να μπορέσω να αντεπεξέλθω στη σκληρή πραγματικότητα αυτής της χώρας. Και φυσικά δεν υπάρχει υπόλοιπο στο ταμείο στο τέλος του μήνα… Επίσης, κάτι πολύ θλιβερό, αλλά πραγματικό, είναι το γεγονός ότι συνεχώς εύχομαι να μην αρρωστήσω για να μην χρειαστεί να πληρώσω φάρμακα και γιατρούς, γιατί μπορεί να μην έχω τα χρήματα για να το κάνω…”

Δημήτρης, 32 ετώνΥπάλληλος εστίασης

Μισθός: 880 ευρώ
Ενοίκιο: 330 ευρώ
Λογαριασμοί: 100-150 ευρώ
Σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ
Μεταφορικά: 70-100 ευρώ
Έξοδα για διασκέδαση: 70-100 ευρώ
Σύνολο εξόδων: 720-830 ευρώ
Υπόλοιπο: 50-160 ευρώ

Ο Δημήτρης εξηγεί: “Η δουλειά μου στον τομέα της εστίασης, δεν είναι ιδιαίτερα καλά αμειβόμενη, όμως προσπαθώ να κρατάω τα έξοδά μου χαμηλά για να μπορώ να επιβιώσω. Παρόλο που το ενοίκιο μου είναι σχετικά προσιτό σε σχέση με αυτά που βλέπω στην Αθήνα (και φρίττω), το κόστος των λογαριασμών, του σούπερ μάρκετ και των μεταφορικών επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μου. Όσον αφορά τα έξοδα για διασκέδαση, τα θεωρώ απαραίτητα για την ψυχολογία μου, αφού η δουλειά μου μπορεί να είναι πολύ κουραστική και απαιτητική. Ωστόσο, αυτή η ζωή με περιορίζει οικονομικά, καθώς το υπόλοιπο του μήνα είναι πάντα αβέβαιο και ποτέ δεν γνωρίζω αν θα καταφέρω να καλύψω τις αναγκαίες υποχρεώσεις χωρίς να μπλέξω με χρέη. Αν και το υπόλοιπο είναι συνήθως θετικό, η πίεση παραμένει, και δεν μπορώ να απολαμβάνω τη ζωή μου όπως θα ήθελα. Σκέφτομαι συνεχώς να φύγω στο εξωτερικό και να βρω καλύτερη ζωή, αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο…”

Advertisment

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα