Ηράκλειο: 13oC
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ
Επόμενο Δελτίο ειδήσεων σε

Μαθήματα επανεκκίνησης καρδιάς στο κέντρο του Ηρακλείου (βίντεο)

16.10.2023, 13:26

Με πρωτοβουλία του Basic Life Support – BLS Ηράκλειο

Στην Πλατεία Ελευθερίας και συγκεκριμένα έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, μέλη της ομάδας Basic Life Support – BLS Ηράκλειο, μαθαίνουν στους περαστικούς πως να επανεκκινήσουν μια καρδιά σε τρία απλά βήματα, καθώς η Δευτέρα 16, Οκτωβρίου τιμάται ως η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς.

Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία με σκοπό να μάθουν όλο και περισσότεροι το πως μπορούν να σώσουν μια ζωή μόνο με τα χέρια αλλά και με τη βοήθεια ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 από τις 10:00 εως τις 16:00 θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας εκδήλωση ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής στα πλαίσια της 10ης Πανευρωπαϊκής/ 6η Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC www.erc.edu). Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο και στόχο έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά την καρδιακή ανακοπή.

Η καρδιακή ανακοπή

Η καρδιακή ανακοπή είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με 300.000 θύματα το χρόνο στην Ευρώπη. Ωστόσο, η έγκαιρη αναγνώριση και η διενέργεια ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) από τους παρευρισκόμενους θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης σημαντικά.

Η εκδήλωση, με κεντρικό σύνθημα «Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή, μόνο με τα χέρια», έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο θέμα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, μιας απλής διαδικασίας που με μόνο εργαλείο τα χέρια μας μπορεί να επανεκκινήσει μια καρδιά!

Στην εκδήλωση θα γίνει προβολή ενημερωτικών βίντεο, επιδείξεις αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής και πρακτική εξάσκηση όσων απο τους παρευρισκόμενους το επιθυμούν με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών του ERC. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

Στο Ηράκλειο την πρωτοβουλία της διοργάνωσης έχει το Εργαστήριο Αναζωογόνησης της Αναισθησιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που είναι αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΒΓΝΗ

Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο Facebook η ομάδα Basic Life Support – BLS Ηράκλειο: