Ηράκλειο: 14oC
Δείτε το τελευταίο Δελτίο ειδήσεων
ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ

Με τιμές Ευρώπης τα τουρκικά ξενοδοχεία το 2024

15.02.2024, 22:24

Η μέση ημερήσια τιμή του δωματίου στην Κωνσταντινούπολη ήταν στα 138 ευρώ το καλοκαίρι του 2023

Οι τιμές στα ξενοδοχεία των δημοφιλών τουριστικών προορισμών της Τουρκίας, όπως είναι η Αττάλεια και η Κωνσταντινούπολη, διαμορφώνονται και την εφετινή θερινή σεζόν στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πλέον τα ξενοδοχεία σε αυτές τις περιοχές δεν είναι φτηνά.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με τον πάροχο υπηρεσιών δεδομένων STR Global, η ημερήσια τιμή των δωματίων στα ξενοδοχεία της Αττάλειας είχε αυξηθεί κατά 37,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 110 ευρώ κατά μέσο όρο. Στην Κωνσταντινούπολη η μέση τιμή είχε φτάσει στα 138 ευρώ. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν ελάχιστα υψηλότερος, περίπου στα 140 ευρώ.

Ήδη ξενοδοχειακοί παράγοντες της χώρας, όπως ο Erkan Yağcı, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων της Τουρκίας (TÜROFED), δήλωσε ότι το 2024 θα αποτελέσει τεστ για την τουρκική τουριστική βιομηχανία, καθώς θα φανεί εάν οι τουρίστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τις αυξημένες τιμές. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε: “Πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στα έσοδα από τον τουρισμό παρά στον αριθμό των τουριστών. Πρέπει να διατηρήσουμε τις τιμές εκεί που είναι τώρα”.

O Müberra Eresin, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Τουρκίας (TÜROB), που αντιπροσωπεύει κυρίως ξενοδοχεία πόλης. μιλώντας στο περιθώριο της EMITT East Mediterranean International Tourism and Travel Expo στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι λόγω των συγκρούσεων η Τουρκία προσδοκά αύξηση τουριστών κυρίως από τις μακρινές αγορές. “Οι αγορές στις οποίες εστιάζουμε είναι η Λατινική Αμερική, η Αργεντινή, οι Σιιίτες μουσουλμάνοι, η Κολομβία, η Ινδία και η Ιαπωνία. Όσο υπάρχει πόλεμος στους γείτονές μας, δεν περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις από την Ευρώπη», είπε.

Οι προοπτικές για ξενοδοχεία πόλης. ανέφερε ο Müberra Eresin, δεν είναι ελπιδοφόρες μέχρι τον Απρίλιο, αλλά μετά από αυτόν τον μήνα, η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί.

Σημείωσε ότι τόσο ο αριθμός των ξένων τουριστών όσο και τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν πέρυσι, αλλά το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 10%, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων αυξήθηκαν.

Οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν περισσότερο από 10% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 49,2 εκατομμύρια. Συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό, ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τα 56,7 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 10,3%. Τα έσοδα από τον τουρισμό της χώρας, από την άλλη πλευρά, εκτινάχθηκαν κατά 17% πέρυσι στα 54,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία στοχεύει σε 60 εκατομμύρια επισκέπτες και έσοδα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό το 2024, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy τον περασμένο μήνα.

Πηγή: tornosnews.gr