Ηράκλειο: 31oC

Μεγάλη Παρασκευή: Ιδέες για στολισμό Επιταφίου

03.05.2024, 14:48

Ορισμένοι ανθοπώλες επιλέγουν σφουγγάρια ανθοδεσίας με νερό

Τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, βιόλες, ορχιδέες Σιγκαπούρης, λυσίανθοι και χρυσάνθεμα lollipop. Είναι ορισμένα μόνο από τα λουλούδια που θα κοσμήσουν και φέτος το Πάσχα τα κουβούκλια των Επιταφίων σε διάφορες ενορίες της χώρας.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις ώστε ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής όλα να είναι έτοιμα για την κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες της κάθε ενορίας να ξενυχτούν στολίζοντας τον ξυλόγλυπτο επιτάφιο, ωστόσο κάθε χρόνο οι επαγγελματίες ανθοπώλες συνδράμουν σημαντικά στη διαδικασία στολισμού. Τα ανθοπωλεία σχεδιάζουν εδώ και αρκετό καιρό τις πολύχρωμες συνθέσεις τους για να ξεκινήσουν απόψε να «κεντούν» τα άνθη. Ορισμένοι ανθοπώλες επιλέγουν σφουγγάρια ανθοδεσίας με νερό, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν φελιζόλ πάνω στο οποίο τοποθετούνται με καρφίτσες τα άνθη.

Επιτάφιος

Λευκό φόντο από χρυσάνθεμα και γιρλάντες με λουλούδια σε τόνους «θλίψης»

Με την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, τα ανθοπωλεία παραλαμβάνουν την παραγγελία με τα λουλούδια για τους Επιτάφιους, αφού προηγουμένως έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον εφημέριο του κάθε ναού και την επιτροπή της εκκλησίας. Αμέσως ξεκινά η συντήρησή τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν φρέσκα.

«Μία εβδομάδα πριν γίνονται οι παραγγελίες. Μόλις έρθουν τα λουλούδια, γίνεται η συντήρηση σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες και σε βάζα με νερό», περιγράφει στο thestival.gr ο Βενιζέλος Δασκαλίδης, ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου «Ζέλος».

Επιτάφιος

Αναπαραστάσεις με αγγέλους, διαμάντια και πέτρες ζιργκόν στους κεντητούς Επιτάφιους

Πέρλες, πούλιες, διαμάντια και πέτρες ζιργκόν αποτελούν τα βασικά υλικά για τους κεντητούς Επιτάφιους που εντυπωσιάζουν, χωρίς να έχουν υψηλό κόστος καθώς δεν πρόκειται για πολύτιμους λίθους αλλά για διακοσμητικά στοιχεία. Ενορίες της πόλης έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη τεχνική για τη διακόσμηση του Επιταφίου, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση, το χρονικό πλαίσιο προετοιμασίας είναι ευρύτερο.

Οι ανθοπώλες που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνική βγάζουν τα σχέδια μήνες πριν το Πάσχα και επιλέγουν να σχεδιάσουν αγγέλους αλλά και αναπαραστάσεις από τα Θεία Πάθη. «Από αρχές Οκτώβρη ξεκινά η διαδικασία και ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου, ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα. Είναι μία κοπιαστική, πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία», δηλώνει στο thestival.gr o Δημήτρης Τομπατζίδης, ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου «Ονειροπαγίδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός γίνεται σε ένα χαρτί. Έπειτα, αγιογράφος κάνει την αναπαράσταση και το επόμενο στάδιο είναι η πλαστικοποίηση. Στη συνέχεια, η αναπαράσταση τοποθετείται πάνω στα φελιζόλ που έχουν κοπεί και τοποθετηθεί στο κουβούκλιο. Νωρίτερα, έχει ραφτεί πάνω τους σατέν ύφασμα για να καλυφθούν οι ατέλειες.

Ορισμένα από τα υλικά τοποθετούνται με βελόνα και κλωστή ή με ζεστή σιλικόνη, ενώ τα γεμίσματα γίνονται με λουλούδια που μπαίνουν με καρφίτσες και πέρλες.

Στους κεντητούς Επιτάφιους επικρατούν τρία χρώματα: το κόκκινο, το μωβ και το λευκό. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού, το μωβ το πένθος και το λευκό την αγνότητα.

Επιτάφιος

Το άρωμα της βιολέτας που θυμίζει Πάσχα και το ταπεινό γαρίφαλο

Τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τον στολισμό των Επιταφίων δεν έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά οι επιλογές γίνονται με βάση την αντοχή, τον χρωματισμό και φυσικά τη μυρωδιά. «Το μόνο λουλούδι που ίσως είναι συμβολικό, είναι η βιολέτα που με το άρωμα της μας θυμίζει το Πάσχα. Αλλά και το γαρύφαλλο γιατί είναι ταπεινό λουλούδι. Για τον στολισμό του Επιταφίου στις επαρχίες χρησιμοποιούν ότι λουλούδια έχουν στους κήπους τους», αναφέρει στο thestival.gr η Σταματία Μυλωνά, ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου «Ανθοεπιλογές».

Επιτάφιος

Το πέρασμα κάτω από τον Επιτάφιο και η Θεία Οικονομία

Η Μ. Παρασκευή αποτελεί την πιο πένθιμη ημέρα της Χριστιανοσύνης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας του Επιταφίου που τοποθετείται μέσα στο γεμάτο από λουλούδια και μυρωδιές κουβούκλιο, οι πιστοί περνούν κάτω από το σώμα του Ιησού Χριστού.

Όπως εξήγησε στο thestival.gr ο π. Αθανάσιος Αγγελίδης, εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας, στη Θεσσαλονίκη, αυτή η συνήθεια «αποδίδεται ως ένδειξη ευλάβειας από τους πιστούς». Εκτός από το βαρύ πένθος, «η Μ. Παρασκευή αποτελεί απαρχή της εκπληρώσεως της Θείας Οικονομίας, της έναρξης υλοποίησης των υποσχέσεων του Θεού προς τους ανθρώπους. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την Ενανθρώπιση, τα Πάθη, την Ανάσταση και ολοκληρώνεται με την Ανάληψη, η οποία σηματοδοτείται την εκπλήρωση της αποστολής του στον κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, ο ιερέας μοιράζει στους πιστούς λουλούδια από τον Επιτάφιο και εκείνοι με τη σειρά τους τα τοποθετούν στο εικονοστάσιο για ευλογία. Το πρωί του Μ. Σαββάτου τελείται η πρώτη Ανάσταση, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα ψάλλεται η Ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, με πλήθος πιστών να ψάλλει το «Χριστός Ανέστη».

Επιτάφιος

Πηγή: thestival.gr

Διαβάστε επίσης:


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα