Ηράκλειο: 23oC

Μεγάλοι κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα

24.03.2025, 9:29

Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

Τα πράσα, με το πράσινο μέρος τους εδώ να αξιοποιείται στο έπακρο, βγάζουν με το ψήσιμο όλη τη γλύκα τους και μελώνουν θαυμάσια σε έναν τέλεια ταιριαστό συνδυασμό με το κρέας.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 240 γρ. ψίχα από ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένη για 2-3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένη
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. αλάτι + λίγο επιπλέον, για το ταψί
  • 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 4 μεγάλα πράσα (μαζί με το γερό πράσινο μέρος), κομμένα σε 3-4 κομμάτια
  • χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
  5. Ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
  7. Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  10. Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
  11. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  12. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  13. Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  14. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
  15. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού.
  16. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα.
  17. Σερβίρουμε, τους κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 ώρα
Υγεία

Τα λάθη στο υπνοδωμάτιo που μας κάνουν να ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Ελλάδα

Τραυματίστηκε σε τροχαίο η Αφροδίτη Λατινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 3 ώρες
Style

Τι σημαίνει η λέξη «παρόλα»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 4 ώρες
Υγεία

Αυτές οι 6 τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Τροχαίο στην Πιερία με νεκρό 9χρονο κοριτσάκι: Μάχη να κρατηθεί στη ζωή η 11χρονη αδερφή της – Εκτός κινδύνου η μητέρα τους

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Γιατί έκανε «βουτιά» ο τζίρος στην εστίαση;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Style

Ιωάννα Τούνη για τον γιο της: «Πόσο ευλογημένη είμαι που με έκανες μαμά» – To τρυφερό video

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Βόρεια Προάστια: Ληστής προσπαθεί να κάνει διάρρηξη αλλά αποτυγχάνει – Δείτε βίντεο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Ελλάδα

Ξεσπά η αδερφή της 36χρονης που δολοφονήθηκε στον Βόλο: «Είναι τέρας, θανατική ποινή πρέπει να πάρει»

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 5 ώρες
Κόσμος

Αγγλία: Κρατούσε νεκρά μωρά στο σαλόνι και τα έβαζε να «δουν» κινούμενα σχέδια

Διαβάστε περισσότερα