Ηράκλειο: 19oC

Μεγάλοι κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα

24.03.2025, 9:29

Μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε

Τα πράσα, με το πράσινο μέρος τους εδώ να αξιοποιείται στο έπακρο, βγάζουν με το ψήσιμο όλη τη γλύκα τους και μελώνουν θαυμάσια σε έναν τέλεια ταιριαστό συνδυασμό με το κρέας.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 240 γρ. ψίχα από ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένη για 2-3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένη
  • 2 αυγά
  • 10 γρ. αλάτι + λίγο επιπλέον, για το ταψί
  • 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 4 μεγάλα πράσα (μαζί με το γερό πράσινο μέρος), κομμένα σε 3-4 κομμάτια
  • χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
  5. Ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
  7. Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  10. Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
  11. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  12. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  13. Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  14. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
  15. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού.
  16. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα.
  17. Σερβίρουμε, τους κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 1 λεπτό
Κρήτη

Κρήτη: Εξελίξεις με το φονικό στην Κίσσαμο – Τι υποστηρίζει ο 23χρονος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 9 λεπτά
Ελλάδα

Ελεύθεροι με όρους οι 5 κατηγορούμενοι για το αιματηρό επεισόδιο στην Περαία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 22 λεπτά
Style

Ελένη Μενεγάκη γιορτάζει τα γενέθλιά της στα Τζουμέρκα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 27 λεπτά
Ελλάδα

Εξελίξεις για την δολοφονία γνωστού επιχειρηματία στην Κύπρο – Συνελήφθησαν δύο άτομα

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 28 λεπτά
Αθλητικά

Αδιανόητο γκολ στο πρωτάθλημα του Α’ τοπικού Ευβοίας – Υποψηφιότητα για το καλύτερο γκολ της χρονιάς!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 33 λεπτά
Κρήτη

Κρήτη: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός της εθνικής οδού στα Χανιά

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 35 λεπτά
Ελλάδα

Κορωπί: «Δεν με έδειρε ο σύντροφός μου, δεν θυμάμαι πώς χτύπησα» – Τα πρώτα λόγια της Λιθουανής

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 37 λεπτά
Τεχνολογία

Ζώντας στο αύριο: Η ζωή στις εξυπνότερες πόλεις του κόσμου

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 42 λεπτά
Καιρός

Μας τα χαλάει ο καιρός – Πως επηρεάζεται η Κρητη

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 43 λεπτά
Κρήτη

Ρέθυμνο: Φωτιά εκδηλώθηκε σε αποθήκη – Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →