Η σιροπιαστή καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο διαχρονικά γιορτινά γλυκά
Οι συνταγές της πολλές, αλλά η μελαχρινή της Νάξου με το αρωματικό κίτρο και το παξιμάδι μένει αξέχαστη.

Η σιροπιαστή καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο διαχρονικά γιορτινά γλυκά
Οι συνταγές της πολλές, αλλά η μελαχρινή της Νάξου με το αρωματικό κίτρο και το παξιμάδι μένει αξέχαστη.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το παξιμάδι, την καρυδόψιχα και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μίξερ αφρατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Μόλις το μείγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το λικέρ, το ξύσμα και το αλάτι και σταματάμε το χτύπημα. Αρχίζουμε να προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα παξιμάδι – καρύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
Τέλος, αφού ενσωματωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 4-5 δόσεις, αφού η κάθε δόση έχει ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα πριν συνεχίσουμε με την επόμενη.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 38 εκ. ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα στους 175°C στον αέρα για περίπου 50΄.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4΄-5΄ και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγει καυτή η καρυδόπιτα τη σιροπιάζουμε κουταλιά – κουταλιά και την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 3 ώρες προτού τη σερβίρουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Δημοφιλή
Αυτός είναι ο γνωστός επιχειρηματίας που κατηγορείται για απάτες ενός εκατομμυρίου ευρώ
Η Κρητικοπούλα που «μάγεψε» με τον χορό της - Δείτε το βίντεο
Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου που έδινε σκληρή μάχη για 2 ολόκληρα χρόνια
Μακελειό στα Βορίζια: Η στιγμή που ο Φανούρης Καργάκης μεταφέρεται νεκρός σε λευκό αγροτικό - Το σοκαριστικό βίντεο
SOS στην Κρήτη: Εντοπίστηκαν κυνηγετικά σκυλιά - Δείτε φώτο
Βορίζια: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της 56χρονης πριν ξεψυχήσει
Σεισμός τώρα στην Κρήτη
Νέα παραλίγον τραγωδία: "Γάζωσαν" το σπίτι γνωστού επιχειρηματία - Άφησαν μαύρο στεφάνι στην είσοδο
Βορίζια: Η τελευταία κίνηση του Φανούρη Καργάκη λίγο πριν τον εκτελέσουν