Ηράκλειο: 26oC

Συνταγή: Μελιτζάνες γεμιστές με αρνίσιο κιμά και χωριάτικα λουκάνικα

08.10.2024, 0:16

Πάμε να δούμε τον τρόπο παρασκευής

Αυτές οι μελιτζάνες με την πληθωρική γέμιση με αρνίσιο κιμά και ψιλοκομμένο χωριάτικο λουκάνικο είναι τέλειες για το κυριακάτικο τραπέζι. Μια κουταλιά γιαούρτι με πάπρικα και δυόσμο, τις δροσίζει και τις νοστιμίζει ακόμη πιο πολύ.

Υλικά

Μερίδες: 8

  • 8 μέτριες μακρόστενες μελιτζάνες φλάσκες, ολόκληρες
  • 500 γρ. κιμάς αρνίσιος, από σπάλα
  • 150 γρ. λουκάνικα χωριάτικα, σε κυβάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, σε ψιλά καρέ
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, χοντροκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας χοντροκομμένα φύλλα βασιλικού
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. γιαούρτι αγελάδος στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • μερικά φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις γεμιστές μελιτζάνες με αρνίσιο κιμά και χωριάτικα λουκάνικα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Κόβουμε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος στη μέση και χαράζουμε χιαστί τη σάρκα τους.
  3. Τις αλείφουμε με λίγο από το λάδι και τις βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει ακριβώς, με τη σάρκα προς τα κάτω.
  4. Ψήνουμε για 20 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και τις γυρίζουμε ανάποδα (με τη σάρκα προς τα πάνω).
  5. Αφήνουμε τον φούρνο αναμμένο.
  6. Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τον κιμά και τα λουκάνικα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Προσθέτουμε 60 ml από το λάδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι, και σοτάρουμε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  8. Ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον βασιλικό και αλατοπίπερο.
  10. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα.
  11. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
  12. Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού 200 ml νερό και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
  13. Ψήνουμε για 30 λεπτά στον ήδη προθερμασμένο φούρνο.
  14. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα γεμιστά να ροδίσουν.
  15. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
  16. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα και τον δυόσμο.
  17. Βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας σε κάθε μελιτζάνα και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

πριν από 15 λεπτά
Υγεία

Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης;

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 45 λεπτά
Ηράκλειο

Ηράκλειο: Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα – Αγροτικό καρφώθηκε σε στάση λεωφορείου (φωτογραφίες)

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Πολιτική

Σοφία Ζαχαράκη: Το δημογραφικό αλλάζει τις δυναμικές των σχολείων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Λαμία: Δέντρο έπεσε σε παιδική χαρά λόγω των ισχυρών ανέμων

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ: Mίσθωνε βοσκοτόπι για το κοπάδι της… 480 χιλιόμετρα μακριά!

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Κρήτη

Έλος Κισσάμου: Πεταμένο σε χωράφι στο Ελαφονήσι εντοπίστηκε το όπλο του εγκλήματος

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ελλάδα

Μοσχάτο: Παρέα 15 ατόμων ξυλοκόπησε ανήλικο

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 1 ώρα
Ηράκλειο

Ηράκλειο: 32χρονη κατήγγειλε 59χρονο για βιασμό – Συνελήφθη και επιχείρησε να αυτοκτονήσει

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία

Διαβάστε περισσότερα
πριν από 2 ώρες
Κόσμος

Βραζιλία: Μυστηριώδης θάνατος influencer, εκκολαπτόμενης πολιτικού

Διαβάστε περισσότερα

CretaOne TV

Δείτε όλα τα βίντεο του CretaOne TV εδώ

Παρακολουθήστε τώρα →