Ρεκόρ 4.662 αφίξεων τον Ιούνιο
Η συνεχής ροή μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα μέσω θαλάσσης – και ιδιαίτερα προς τις ακτές της Κρήτης – έχει φέρει ξανά στην επιφάνεια το ακανθώδες ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής. Η αύξηση των αφίξεων πυροδοτεί δημόσια και πολιτική συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.
Το υπουργείο Μετανάστευσης δείχνει να υιοθετεί πιο αυστηρή γραμμή, με αποφάσεις όπως η προσωρινή (τρίμηνη) παύση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε επανεξέταση ακόμα και ζητημάτων καθημερινότητας, όπως το μενού σίτισης των φιλοξενούμενων σε κέντρα υποδοχής.
Πρόκειται για μια νέα φάση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με τις τοπικές κοινωνίες – ιδίως στην Κρήτη – να παρακολουθούν με αυξανόμενο ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις.
Ποια όμως είναι η εικόνα που δείχνουν τα στατιστικά των μεταναστευτικών ροών;
Ρεκόρ 4.662 αφίξεων τον Ιούνιο
Οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν σημειώσει ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με 4.662 να φτάνουν στη χώρα, είτε μέσω της θαλάσσιας είτε της χερσαίας διαδρομής. Πρόκειται για υψηλό αρκετών ετών, με μόνο το 2019 να πλησιάζει κοντά, με 4.059 αφίξεις.
20 χιλιάδες αφίξεις έως τώρα για το 2025
Οι ροές μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είχαν κορυφωθεί το 2015 εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, με 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες να έρχονται σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, από τις ακτές της Τουρκίας, ενώ και το 2016 οι ροές ήταν εξαιρετικά υψηλές, φτάνοντας τις 173.450, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ.
Η φετινή περίπτωση δεν είναι τόσο δραματική. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι πάνω από 20 χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην ελληνική επικράτεια έως και τις 6 Ιουλίου, όπου και διακόπτεται η ενημέρωση των δεδομένων, με τις συνολικές αφίξεις να φτάνουν τις 20.854 μέσω θαλάσσιες και χερσαίας διαδρομής.
Εξ αυτών, η πλειοψηφία, το 62,4%, είναι άνδρες, με τις γυναίκες να απαρτίζουν το 14,1% και τα παιδιά το 23,5% του συνόλου, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ.
Οι μεταναστευτικές ροές το 2025 είναι ιδιαίτερα υψηλές, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τις τελευταίες ημέρες έφτασαν μαζικά χιλιάδες μετανάστες στην Κρήτη. Ωστόσο, οι αφίξεις για το πρώτο εξάμηνο παρέμειναν σχετικά στις ίδιες τιμές με πέρυσι και τα έτη πριν το 2020, όπου και τότε στους πρώτους έξι μήνες περίπου 20 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αφίχθησαν στη χώρα μας.
Σχεδόν 40% των φετινών αφίξεων στην Κρήτη
Η Κρήτη έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτές τις ημέρες εξαιτίας των συνεχών καραβιών μεταναστών που φτάνουν στις ακτές του νησιού, και όχι άδικα όπως φαίνεται από τα δεδομένα. Η Κρήτη έχει υποδεχτεί από την αρχή του έτους πάνω από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, λαμβάνοντας περίπου το 39% των συνολικών αφίξεων.
Επόμενο νησί στην κατάταξη είναι η Σάμος που έχει γίνει τόπος άφιξης για 2.350 ανθρώπους, ενώ ακολουθεί το χερσαίο πέρασμα του Έβρου, με επίσης πάνω από 2.000 μετανάστες να περνούν τα σύνορα εκεί.
Σημαντικές είναι οι ροές και σε άλλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Ρόδος, οι οποίες έχουν δεχτεί πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες εντός του 2025.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα